BURSA CEREALELOR. Prețurile, în continuare, scad

20 feb 2024
Piața grâului de la Marea Neagră urmează tendința descendentă, cu oferte de grâu rusesc 12,5% estimate la 220-226 USD/t FOB. Lipsa de cerere se menține și este posibil ca tranzacțiile să poată fi semnate chiar și la aproximativ 215 USD/t.
 
Prețurile porumbului ucrainean au marcat și ele un declin, ofertele pentru Spania scăzând la 200 USD/t CIF, iar cumpărătorii încă așteaptă un nivel mai redus al pieței. Prețurile DAP în porturile Odessa au scăzut la 140-144 USD/t iar prețurile FOB în portul Reni de la Dunăre sunt evaluate la 170 USD/t, pentru încărcare în februarie, scrie Agriportal.

Ministerul rus al agriculturii a propus creșterea cotei de export de cereale, de la 24 milioane tone la 28 milioane tone, crescând potențialul rusesc de export de grâu la 52 milioane tone. Pe baza nivelurilor actuale de export, exporturile de grâu din 15 februarie până pe 30 iunie ar trebui să depășească 19 milioane tone, cu 600.000 tone mai mult decât recordul de 18,4 milioane tone înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.
 
Exporturile totale de cereale ale Ucrainei pentru acest sezon de comercializare se ridică la 26,47 milioane tone, din care 2,8 milioane tone au fost exportate în luna februarie. Volumul total de grâu exportat în acest sezon se ridică la 10,3 milioane tone, cu 4% în scădere față de sezonul trecut, iar cel de porumb la 14,59 milioane tone, cu aproximativ 15% mai mic decât în sezonul anterior. De precizat că dacă Spania a fost principalul importator de grâu ucrainean (cu 3,3 milioane tone), România a ocupat poziția a doua, cu 1 milion de tone.
 
Grâul Matif continuă să-și extindă pierderile până la noi minime contractuale. Prețurile de referință au scăzut sub pragul psihologic de 200 EUR/t la contractul din mai-24. Se întâmplă deoarece concurența la export care vine din bazinul Mării Negre este foarte mare. Grâul de măcinat livrat la Rouen a scăzut și el sub 200 EUR/t, pentru prima dată din iulie 2021, revenind la 195 EUR/t.
 
FranceAgriMer a raportat o întârziere în semănatul și dezvoltarea cerealelor de iarnă. Culturile franceze de grâu și orz de iarnă sunt în cea mai proastă stare din 2020. Până pe 12 februarie, 68% din grâul moale era în stare bună sau foarte bună, față de 93% în urmă cu un an. În plus, buletinul arată întârzieri în semănarea orzului de primăvară în Franța, un început mai lent decât în ultimii ani.
 
Prețul rapiței și-a revenit puțin la Bura Euronext, rezistând cât a putut de bine influenței în scădere de pe piața cerealelor. Această fermitate relativă urmărește să susțină marja de import. Cu toate acestea, potențialul de creștere pare limitat, având în vedere competitivitatea reînnoită a canolei din Canada și din Australia.
 
În același timp, uleiul de rapiță FOB Rotterdam a crescut cu 5 euro în ultima săptămână, la 861 EUR/t, cu sprijin din partea uleiului de palmier, care rămâne ferm în urma reducerii estimării de producție în Malaezia.
 

Iranul caută să achiziționeze porumb, orz furajer și șrot de soia

Importatorul oficial de furaje pentru animale din Iran (SLAL) a lansat licitații internaționale pentru achiziționarea a până la 120.000 tone de porumb furajer, 120.000 tone de orz furajer și 120.000 de tone de șrot de soia. Termenul limită pentru depunerea ofertelor de preț în licitații este 20 februarie, și nu s-a făcut nicio cerință specială cu privire la originea mărfurilor. Originile șrotului de soia sunt limitate fie la Brazilia, fie la Argentina, în timp ce porumbul poate fi obținut din Brazilia, Europa, Rusia, Ucraina sau alte origini din Marea Neagră. Originile orzului sunt limitate la Uniunea Europeană, Rusia, Kazahstan, Ucraina sau Marea Neagră. Livrările se vor face în lunile martie și aprilie. Ultima data, Iranul a achiziționat șrot de soia la începutul lunii februarie, la un preț de 520 USD/t CFR.
 
KFA din Coreea de Sud a achiziționat 66.000 tone de porumb din origini opționale (America de Sud sau Africa de Sud), la 239,49 USD/t C&F, pentru expedierea în aprilie/mai.


 
loading ...