PREȚURILE EUROPENE LA CEREALE ȘI OLEAGINOASE ÎNREGISTREAZĂ CREȘTERI

20 mar 2024
Se atestă mici creșteri la prețurile cerealelor și oleaginoaselor pe piața europeană. Există estimări care indică o scădere a recoltelor în Europa. Apoi, Comisia Europeană se concentrează pe restricții privind importurile de produse agricole rusești, scrie Agrointel.
 
Prețurile la grâu și-au revenit recent. Aproape toți marii exportatori de cereale din UE sunt afectați de scăderi semnificative ale culturilor și pierderi de randament la cerealele de iarnă și vor recolta considerabil mai puțin grâu de toamnă, potrivit estimărilor inițiale.
 
În Franța, precipitațiile persistente continuă să aibă un impact negativ asupra culturilor de cereale în creștere. Același lucru este valabil și pentru orzul de iarnă: 68% este în stare „bună spre excelentă”, față de 69% săptămâna trecută și 92% în urmă cu un an. În ceea ce privește semănatul de orz de primăvară, în Franța, însămânțările au avut loc în proporție de 39% până acum, o creștere de 11 puncte procentuale față de ultima săptămână, față de o medie de 83% în ultimii 5 ani.
 
Săptămâna trecută, DRV a estimat o scădere a recoltei de grâu cu 6,5% în 2024 pentru Germania, până la 20,14 milioane de tone.
 
Un alt factor care a dus la redresarea situației de pe piața cerealelor este faptul că la finalul săptămânii trecute, Comisia Europeană a propus noi măsuri de sprijin pentru fermieri și impunerea de restricții la importurile de produse agricole din Rusia.
 
Pe piața europeană futures, grâul din prima parte a lunii mai s-a tranzacționat luni, 18 martie, la 197,25 euro pe tonă, cu 2,25 euro mai mult decât vineri. Noua recoltă de grâu din 2024 costa ieri în jur de 208 euro pe tonă pe piața futures, cu 3 euro mai mult decât vineri.
 
Tot luni, porumbul era cotat pe piața europeană futures la 183,50 euro/t pentru iunie 2024, cu 1,75 euro mai mult decât vineri. Noua recoltă de porumb din 2024 a fost cotată la 189 de euro pe tonă pe piața futures.
 
Prețurile la rapiță au început să crească și mai mult, datorită creșterii recente bruște a uleiului de palmier la cel mai ridicat nivel de mai mult de un an încoace. Prețurile la rapiță rămân, de asemenea, foarte ferme, având în vedere scăderea suprafețelor în 2024, anunțată de StatCan săptămâna trecută.
 
Prețurile rapiței europene pentru iunie au crescut luni cu 7 euro, până la 443 de euro pe tonă. Noua recoltă de rapiță (august) se tranzacționează la 444 de euro pe tonă, în creștere cu 6 euro.
 
loading ...