PREȚURILE GRÂULUI AU CRESCUT LUNI. Rusia a atacat o navă în Marea Neagră

14 aug 2023
Prețurile grâului au crescut după ce o navă de război rusă a tras asupra unei nave de marfă în Marea Neagră în timp ce încerca să o oprească pentru inspecție. După cum scrie Bloomberg cu referire la Ministerul Apărării al Federației Ruse, nava de patrulare rusă a deschis focul pentru că echipajul navei de marfă, care se îndrepta către portul ucrainean Izmail, nu a răspuns la cererea de inspectare a navei, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agroportal.
 
Drept consecință, contractele futures pentru grâu au crescut cu aproximativ 1,2%, până la 6,56 USD per bushel, după ce au scăzut cu 1,5% vineri.
 
Totodată, ministrul Dezvoltării Comunităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, a declarat că acţiunile Rusiei privind oprirea unei nave civile în Marea Neagră reprezintă o nerespectare flagrantă a drepturilor statelor Mării Negre și drepturile navelor străine de a trece pașnic prin partea de mare a țărilor de coastă.
 
El a mai spus că Ucraina a cerut ONU și partenerilor săi să reacționeze dur la acțiunile Rusiei și să depună toate eforturile pentru a opri teroarea în Marea Neagră și să ia măsuri împotriva Federației Ruse ca stat membru al Organizației Maritime Internaționale.
 
Pentru a evita provocările, recomandăm căpitanilor de nave care se îndreaptă spre/dinspre porturile ucrainene să navigheze cât mai aproape de coasta părții de nord-vest a Mării Negre prin apele teritoriale ale Turciei, României și Bulgariei, a adăugat Kubrakov.
 
El a mai menționat că Ucraina nu poate nici să confirme, nici să infirme informații despre nava atacată.

În R. Moldova, prețurile pentru culturile cerealiere și oleaginoase sunt următoarele:

loading ...