PREȚURILE PORUMBULUI ÎN PORTURI NU DEPĂȘESC 205-207 USD/TONA

26 jan 2023
Prețurile porumbului și-au pierdut în cele din urmă poziția. Principalul motiv sunt problemele meteorologice din Argentina, raportează analiștii Barva Invest.

Potrivit portalului ucrainean Agrotimes, contractele futures din martie pentru porumb american, la Bursa de Valori din Chicago (ZCH3) au scăzut cu 0,02 USD, până la 6,74 USD, în timp ce contractele futures pe porumb din Marea Neagră (BCFH3) au rămas neschimbate la 258,0 USD/tona.

Exportatorii americani au raportat o nouă vânzare de 100.000 de tone de porumb într-o direcție necunoscută. Dinamica producției de etanol în SUA a crescut cu 4 mii de barili pe zi și s-a ridicat la 1,012 milioane de barili pe zi.

Citește și: EXPORTUL DE CEREALE DIN UCRAINA, REDUS LA JUMĂTATE. Și recolta este cu 37% mai mică

În același timp, rezervele sale din țară au crescut cu 1,675 milioane de barili într-o săptămână, până la 25,077 milioane de barili. Prețurile la porumb, pe piața ucraineană rămân la nivelurile anterioare: în condițiile portului DAP, costul unei tone este de 205-207 USD/t, iar în condițiile DAP Izov - 210-215 USD/t.

Ucraina a exportat aproape 24 de milioane de tone de cereale

De la 1 iulie 2022, Ucraina a furnizat piețelor mondiale aproape 24 de milioane de tone de cereale, ceea ce este cu doar 29% mai puțin decât în aceeași perioadă a sezonului trecut.

Exportul de grâu ucrainean de la începutul anului 2022/23 a fost de 8,7 milioane, față de 16,2 milioane de tone de anul trecut, orz - 1,7 milioane, față de 5,3 milioane de tone și porumb - 13,5 milioane față de 11,9 milioane de tone.

Citește și: ÎN UCRAINA, SCAD SUPRAFEȚELE CULTIVATE CU CEREALE, DAR CRESC CELE CU SEMINȚE OLEAGINOASE

Exportul actual de porumb a depășit chiar și cifra corespunzătoare de anul trecut cu peste 13%, înlocuind grâul și orzul, tradiționale pentru prima jumătate a sezonului, în fondul de cereale de export. Acest lucru este destul de firesc, pentru că la începutul sezonului mai rămăseseră la export în țară 10 milioane de tone de porumb față de anul precedent, din care o mare parte a fost contractată. Prin urmare, este logic ca după deschiderea Coridorului Mării Negre, în condiții de limitare a capacității, să fi fost porumb cel care a fost expediat în primul rând către cumpărători. Separat, vreau să subliniez că din aceste 13,5 milioane, aproape 2 milioane de tone de porumb ucrainean au fost exportate în China, ca parte a acordului de cereale, scrie Maria Kolesnyk, analist de piață.

22% din recoltele de porumb încă sunt în câmp

Anterior, producătorii ucraineni au declarat că intenționează să reducă suprafața culturilor de porumb la 10% și  să optimizeze sistemul de nutriție al acestei culturi. Semănatul culturilor de iarnă pentru sezonul următor în Ucraina s-a redus aproape la jumătate - grâu - cu 45%, orz - cu 46%, iar secară - cu 53%.

Citește și: UNDE AJUNG CEREALELE DIN UCRAINA. Cine sunt cei mai mari cumpărători

Al doilea factor ce duce la reducerea cantităților este situația cu recoltarea porumbului. Fermierii ucraineni încă sunt în câmp. Până la începutul anului 2023, aceștia au recoltat porumb doar de pe 3,3 milioane de hectare. 22% din recoltele acestei culturi au rămas netreierate.
loading ...