RAPIȚA: CUM ALEGEM HIBRIZII. Sistemul Convențional sau Clearfield?

17 aug 2023
Rapița este o plantă foarte profitabilă pentru fermieri și nu ridică probleme în ceea ce privește lucrările, însă, înainte de a o cultiva, e nevoie de o documentare temeinică. Mai mult, rapița ridică fertilitatea solului și împiedică eroziunea pe terenurile în pantă, este 100% mecanizată și ușor de integrat în rotația culturilor.
 
Pentru a crește randamentul culturilor de rapiță, înainte de înființarea culturii, agricultorii trebuie să țină cont de următoarele aspecte:
 • Caracteristici importante ale culturii de rapiță
 • Importanța și distribuția culturii de rapiță
 • Hibrizi de rapiță
 • Tehnologia de cultură a rapiței
 • Combaterea buruienilor
 • Combaterea principalelor boli și dăunători
 • Recoltarea
Zone favorabile pentru cultura de rapiță
Rapița este o plantă care se adaptează și se dezvoltă foarte bine în condiții de climă temperată. Zonele propice pentru cultivarea rapiței sunt cele unde cad anual între 450 și 650 mm precipitații, cu un maximum în lunile iulie-august, iar temperatura medie anuală se situează între 7 și 10 grade Celsius. Deși rezistă la temperaturi negative, situate între -8 și -15 grade Celsius pe timp de iarnă, germinarea semințelor este condiționată de temperaturile pozitive ale solului. Temperatura optimă pentru germinarea semințelor este cea de peste 6 grade Celsius.
 
Cum alegi hibridul de rapiță
Pentru o producție stabilă, de calitate și mai mare, este indicat să alegi hibrizii în funcție de rezistența la condițiile de mediu și scuturare, toleranța la boli, potențialul și sistemul de producție.
 
Hibrizii, fie convenționali, fie Clearfield®, trebuie să prezinte o foarte bună toleranță la iernat, secetă sau arșiță. Dezvoltarea armonioasă a plantelor depinde și de cantitatea de lumină pe care o primesc, ceea ce înseamnă că densitatea joacă un rol esențial. Recomandarea specialiștilor este de 40 de plante/mp la hibrizii de rapiță. Este necesară o reducere cu 30-40% a cantității de semințe, față de soiuri.
 
Sisteme de producție pentru cultura de rapiță
Producătorii de semințe recomandă alegerea hibrizilor în funcție de sistemul de producție folosit pentru rapiță. Pe piață există două sisteme de producție importante pentru cultura de rapiță: convențional și Clearfield®.
 
Ambele asigură cele mai bune rezultate, numai dacă fac parte dintr-un management integrat de combatere a buruienilor, cu erbicide specifice, dacă sunt respectate măsurile de tehnică agronomică (rotația culturilor, aratul, timpul optim pentru semănat etc.) și cele fitosanitare, de prevenție și de combatere a bolilor și dăunătorilor.
 
Sistemul de producție Clearfield®
Clearfield este o caracteristică nemodificată genetic (non-GM) pentru toleranța la erbicide și este încorporată într-o serie de specii diferite de culturi, inclusiv rapița, floarea-soarelui și orezul. Sistemul de producție Clearfield combină soiurile hibride cu potențial de productivitate ridicată cu erbicide post-emergente de înaltă calitate. Deoarece folosește tehnici tradiționale de ameliorare a plantelor, este un instrument important în țările UE.Cu ajutorul sistemului de producție Clearfield® pentru rapiță, fermierii beneficiază de numeroase avantaje:
 • Recolte mai bogate, datorită unui control eficient al buruienilor;
 • Economisesc timp și resurse importante, prin reducerea numărului de treceri, comparativ cu majoritatea soluțiilor convenționale de combatere a buruienilor;
 • Combaterea principalele buruieni din cultura de rapita inclusiv a celor dificil de combatutu cum sunt buruienile crucifere;
 • Eficacitate maximă în condiții meteo variabile și independență față de sistemele de lucrări ale solului;
 • Selectivitate excelentă pentru cultură;
 • Tehnologie inovatoare, cu hibrizi performanți și erbicid de ultimă generație. Cu eficiența erbicidelor Clearfield®, se evită producerea efectelor de fitotoxicitate.
Dacă optezi pentru sistemul convențional de producție, este bine să alegi hibrizi convenționali, pe care să-i combini cu erbicide adecvate pentru ei. Aceasta, pentru un management eficient al buruienilor, o dezvoltare corectă și sănătoasă a culturii și pentru o producție stabilă și de calitate.
 
Sursa: Basf.ro
loading ...