PIAȚA DE SEMINȚE OLEAGINOASE: Prețuri, recolte, prognoze

22 feb 2024

Rapiță

Prețurile semințelor de rapiță au înregistrat câștiguri săptămâna trecută, pe fondul unei piețe provocatoare de soia și a unei ușoare susțineri a țițeiului. Asociația de afaceri UCAB a raportat o scădere potențială de 15-20% a recoltei de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina în 2024, scrie Agriportal.  
 
Contractele futures de rapiță la Paris au crescut cu 9,50 EUR/t pentru contractul din 24 mai, încheind sesiunea la 427,50 EUR/t, în timp ce contractele futures pentru contractul din 24 noiembrie au crescut cu 4,25 EUR/t, până la 429,25 EUR/t.
 
Între timp, pe parcursul săptămânii, rapița Matif și-a păstrat rezistența la vânzare (precum și media mobilă pe 20 de zile), scăzând cu doar 0,2% și rămânând confortabil peste pragul de 420 EUR/t.
 
Rapița europeană se află însă pe un trend descendent deoarece complexul de semințe oleaginoase nu oferă suficient suport pentru a inversa tendința. Lipsită de suportul complexului de soia CBOT, rapița poate găsi sprijin ușor pe piața uleiurilor vegetale, unde contractele futures pe uleiul de palmier brut (CPO) din Malaezia au revenit lunea aceasta cu creșteri de 1,5%.
 

Soia

În ultima săptămână, contractele futures pe boabe de soia CME au scăzut cu 1,2% pentru contractul din 24 mai, ajungând la 432,15 USD/t, presate de previziunile optimiste ale recoltelor din America de Sud, cererea în scădere și proiecțiile privind însămânțările de soia din SUA pentru sezonul 2024/25.
 
Precipitațiile recente din Argentina au îmbunătățit perspectiva aprovizionării cu boabe de soia, estimările sugerând o mărime a culturii de peste 50 Mt, sporind aprovizionarea pieței globale, alături de contribuții semnificative din partea Braziliei.
 
Producția globală de soia pentru sezonul 2023/24 este estimată să crească cu 5,3%, ajungând la 398,2 milioane tone (Mt) față de 378,1 Mt în anul precedent. Proiecțiile din America de Sud indică o scădere cu 3,7% a producției Braziliei la 156 Mt, în timp ce producția Argentinei este de așteptat să se dubleze la 50,0 Mt. Producția Paraguayului este văzută în ușoară creștere cu 2,5%, de la 10,1 Mt la 10,3 Mt.
 

Șrot de floarea-soarelui

Exporturile bulgare de șrot de floarea-soarelui au scăzut cu 29% în acest sezon, totalizând peste 0,28 Mt, comparativ cu anul record anterior, alimentat de importurile ieftine din Ucraina. În ciuda reducerii, cifra din acest an rămâne încă cu 21% peste media pe cinci ani, asigurând Bulgariei a doua poziție de export. China rămâne principalul importator, achiziționând 0,25 Mt, în scădere față de 0,31 Mt anul trecut, cu exporturi minime către țările UE. Recentul acord guvernamental care vizează menținerea regimului de licență pentru importul de cereale al Ucrainei poate împiedica importurile de floarea soarelui și, în consecință, exporturile de șrot. În ciuda acestui fapt, unii comercianți ucraineni raportează că au fost înlesnite procedurile de licență de export către Bulgaria, contrar poziției Ministerului Agriculturii din Bulgaria împotriva simplificării licențelor.

Sursa poză: Verum Agro Trading (Ancom - Agro SRL)
loading ...