Cercetătorii Laboratorului de protecţie a plantelor din cadrul ICCC „Selecţia” au efectuat recent o experiența axată pe tratarea plantelor de grâu de toamnă, aflat în faza frunză standard - începutul înspicării, cu fungicide experimentale.
Experiența a fost desfășurată în 40 de variante a câte patru repetări, iar tratarea a fost împotriva: făinării (Erysiphe graminis), pyrenoforozei grâului (Pyrenophora tritici-repentis), septoriozei (Septoria tritici), ruginei brune (Puccinia triticina), fuzariozei (Fusarium graminiarum), helmintosporiozei (Helminthosporium spp.) şi altele.
Testările au fost făcute cu scopul de a evalua eficiența biologică a preparatelor testate şi înregistrarea lor în registrul de stat al produselor de uz fitosanitar.
În a șaptea zi de la tratare, s-a efectuat o verificare privind prezența maladiilor și s-a constatat că în anul curent plantele de grâu de toamnă sunt atacate de pirenoforoză, mozaic dungat (Marmor virgatum) şi helmintosporioză (Helminthosporium graminearium).
Cercetătorii laboratorului vor urmări în continuare evoluția acestor maladii şi vor ţine sub control apariţia altor boli ce provoacă pagube semnificative culturii grâului de toamnă.
Specialiștii Laboratorului de protecţie a plantelor testează anual câte 65-75 de preparate, dintre care cele mai eficiente sunt recomandate pentru implementare în fitotehnia republicii.