CALITATEA CEPEI, ÎN ACEST AN, LASĂ DE DORIT. Prețurile sunt în scădere

20 nov 2023
Nivelul prețurilor cu ridicata la ceapa galbenă în Moldova a scăzut cu 20%, ajungând la o medie de 4,5 lei/kg. Operatorii pieței locale de fructe și legume consideră că procesul de ieftinire a cepei va continua și în a doua jumătate a lunii noiembrie. Potrivit EastFruit, prețurile la ceapă se vor apropia în curând de nivelul obișnuit pentru acest sezon: 3-4,5 lei/kg.
 
Potrivit oamenilor de afaceri, principalul motiv al ieftinirii este oferta excesivă de produse de calitate scăzută. Mai mult, situația în depozite este alarmantă; cantități mari de ceapă se strică rapid. Fermierii se străduiesc să le vândă rapid, cel puțin la un preț mic. În prezent, cea mai mare parte a cepei de calitate proastă se vinde cu cel mult 4 lei/kg.
 
Drept urmare, oferta de ceapă va rămâne una ridicată până la sfârșitul anului. Dar după ce stocurile de ceapă de calitate scăzută de pe piața internă se vor epuiza, mărfurile de calitate medie vor fi oferite la un preț ridicat, până în momentul în care va intra pe piață ceapa importată.
 
Comercianții cumpără ceapă moldovenească de calitate medie pentru export în țările europene cu 4,7-5 lei/kg. La fel ca în noiembrie anul trecut, exporturi de ceapă moldovenească pe piața din Ucraina nu se fac.
loading ...