CARTOFII LA CEL MAI MIC PREȚ DIN ULTIMII TREI ANI. Soluția găsită de fermieri pentru a-și vinde marfa

10 sep 2021
În luna septembrie prețurile la cartof au continuat să scadă pe piața moldovenească. De la sfârșitul lunii august, recoltarea în masă a cartofilor a fost lansată în multe întreprinderi legumicole din Moldova. Randamentul și calitatea produselor sunt foarte diferite. În ciuda primăverii ploioase și a precipațiilor peste medie din această vară, în multe ferme specializate în producția de legume rădăcinoase, randamentul cartofilor nu se încadrează în intervalul de 20-25 t/ha, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
 
În joc sunt doi factori majori: economii la calitatea materialului de plantare achiziționat pentru recolta din 2021 și lacunele în procesul de combatere al buruienilor și al bolilor. Drept urmare, compoziția varietală și categoria de calitate fac posibilă atribuirea majorității cartofilor moldoveni doar categoriei de piață „econom”.
 
Înțelegând acest lucru, pe lângă faptul că se confruntă cu problema agravantă a angajării lucrătorilor sezonieri, mulți fermieri preferă în prezent să vândă cât mai mulți cartofi „de pe câmp”, în pungi și plase, fără a investi în sortare, spălare, ambalare în containere pentru consumatori sau stocarea lor. Drept urmare, de la începutul lunii septembrie, prețul cu ridicata pentru astfel de cartofi a scăzut la 2,8 lei/kg. În medie, de la sfârșitul lunii august până la sfârșitul primei decade a lui septembrie, prețurile cu ridicata la cartofi au scăzut (după o stagnare lunară) cu 0,5-1,0 lei/kg - la 3 lei/kg. Acesta este cel mai mic preț oferit în septembrie pentru legumele respective în ultimii trei ani.
 
A scăzut cererea pe piață
 
Apropo, la începutul lunii septembrie a anului trecut prețul mediu cu ridicata al cartofilor în Moldova a scăzut de asemenea de la 3,5 la 3 lei/kg. Cu toate acestea, condițiile din ultimul sezon agricol au fost foarte diferite de cele actuale - în ceea ce privește vremea, randamentul / calitatea produsului și momentul recoltării în masă. Factorul general care a influențat în egală măsură mediul prețurilor la începutul lunii septembrie a anului trecut și a acestui an, aparent, poate fi considerat nivelul cererii pieței. Și în 2020, și în 2021 nu este unul mare.
 
După cum observă producătorii, la sfârșitul lunii august au efectuat ultimele livrări de cartofi către grădinițe, spitale, alte instituții sociale și unități militare „în baza unor contracte lungi de vară în care erau stabilite prețuri relativ ridicate”. În septembrie, programul de lucru al instituțiilor de învățământ, catering etc. nu sunt complet clare, situația epidemică din țară se deteriorează brusc. Mulți fermieri nu au semnat  încă noi contracte de toamnă pentru furnizarea de cartofi cumpărătorilor din această categorie. Cu toate acestea, se poate presupune deja că prețurile de cumpărare pentru cartofi, cel puțin, nu vor crește, dar cel mai probabil vor scădea.
 
Merită menționat faptul că în cea mai mare parte a verii, regiunile din R. Moldova au avut cele mai mici prețuri la cartofi. Pe lângă cele menționate, importul tradițional de cartofi din Ucraina, Belarus și Rusia pe piața autohtonă aproape că nu s-a înregistrat.

Sursa: EastFruit
 
Top știri

Hibridul Buckfast - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

3 LEI PENTRU UN KILOGRAM DE MERE MOLDOVENEȘTI. Acesta este prețul pe care îl oferă Rusia în prezent

20 mai 2022

MOLDOVA, ÎN LISTA PRIMELOR 10 ȚĂRI CU CELE MAI MARI EXPORTURI DE CIREȘ. De ce, însă, obține cel mai mic preț mediu?

19 mai 2022

ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS. Prețurile rămân în continuare mari

17 mai 2022

INSPECTORII ANSA, INSTRUIȚI DESPRE EVALUAREA CONFORMITĂȚII FRUCTELOR ȘI LEGUMELOR PROASPETE

13 mai 2022

FERMIERII MOLDOVENI, INTERESAȚI DE INSTALAREA SISTEMELOR ANTI PLOAIE ȘI ANTI ÎNGHEȚ ÎN PLANTAȚIILE DE CIREȘ

13 mai 2022

CARTOFII LA CEL MAI MIC PREȚ DIN ULTIMII TREI ANI. Soluția găsită de fermieri pentru a-și vinde marfa

CARTOFII LA CEL MAI MIC PREȚ DIN ULTIMII TREI ANI

Soluția găsită de fermieri pentru a-și vinde marfa

CARTOFII LA CEL MAI MIC PREȚ DIN ULTIMII TREI ANI. Soluția găsită de fermieri pentru a-și vinde marfa

loading ...