CEAPA ȘI USTUROIUL DE TOAMNĂ. Cum le plantăm pentru a obține producții superioare din punct de vedere cantitativ și calitativ

21 sep 2022
Plantarea de toamnă a cepei și usturoiului are o serie de avantaje: utilizarea optimă a materialului săditor, o cantitate suficientă de umiditate a solului în perioada de iarnă-primăvară, legumele sunt mai puțin sensibile la boli și dăunători. Cu respectarea masurilor tehnologice specifice, vom obține producții superioare din punct de vedere cantitativ și calitativ, transmite Agromedia, cu referire la AgroRomânia.

Ceapa și usturoiul preferă terenurile plane, bine nivelate, cu panta între 1-3‰ și posibilități de irigare. Terenurile trebuie sa fie permeabile, cu apa freatică la 3-4 m adâncime, cu un grad scăzut de îmburuienare, neinfestate cu boli și dăunători. Structura acestora va fi bună - foarte bună, textura nisipo-lutoasă și luto-nisipoasă, pH-ul 6,5-7,8.

Foarte bune premergătoare sunt leguminoasele precum mazărea sau fasolea, care lasă terenul bine aprovizionat cu azot și cerealele păioase, care sunt bune reprimatoare de buruieni. Aceste culturi eliberează terenul devreme și permit pregătirea lui in perioada optimă.

Bune premergătoare sunt și tomatele timpurii și tomatele de vară, iar corespunzătoare sunt bostănoasele (castraveții, pepenii, dovleceii, dovleacul de copt).

Culturile premergătoare bune și corespunzătoare trebuie fertilizate în anul de cultură cu 40 t/ha gunoi de grajd. Este bine să se rețină că ceapa și usturoiul nu trebuie să se cultive pe același sol decât o dată la 3-4 ani.

Desființarea culturilor premergătoare pe suprafețe mari se face prin discuire, la adâncimea de 8-12 cm (2 treceri perpendiculare una pe alta), particulele de sol să aibă diametrul sub 5 cm, iar resturile vegetale să fie incorporate în totalitate.

Pe suprafețe mici, desființarea culturii premergătoare se face manual, prin scoaterea în afara parcelei a resturilor vegetale și afânarea adâncă la cazma.

Afânarea solului la adâncimea de 60 cm, se face o dată la 3-4 ani pe suprafețe mari. Nivelarea de întreținere se practică în scopul corectării microdenivelărilor apărute în anul de cultură la plantele premergătoare. Prin această lucrare (două treceri perpendiculare una pe alta, cu nivelatorul NM-3,2 pe suprafețele mari și manual pe suprafețe mici), se asigură o pantă uniformă de 1-3‰, gradul de nivelare fiind de 80%.

Fertilizarea de bază cu îngrășăminte minerale se face în ziua sau preziua executării arăturii de bază sau afânării manuale a solului. Împrăștierea îngrășămintelor minerale se face uniform pe toată suprafața, fără greșuri.

Dozele de îngrășăminte minerale (kg s.a. /ha) sunt în funcție de gradul de fertilitate a solului. Arătura adâncă sau săpatul la cazma, la adâncimea uniformă de 28-30 cm, fără coame și greșuri, cu încorporarea resturilor vegetale și a îngrășămintelor minerale, se face când terenul este reavăn, urmată imediat de mărunțirea solului, mecanic sau manual, pe adâncimea de 8-10 cm. Concomitent, se face și incorporarea erbicidelor.

Deschiderea rigolelor pentru modelat solul pe suprafețe mari, la adâncimea de 18-20 cm, uniforme ca adâncime și drepte este necesară dacă mărunțirea s-a efectuat cu mult timp înainte de modelare, timp în care solul s-a tasat, sau pe solurile cu o textură grea.

Modelarea solului se face în brazde înălțate, cu ecartament de 150 cm, coronament de 104 cm, rigole cu deschiderea de 46 cm și adâncimea de 16-18 cm. Brazdele să fie drepte pe toată lungimea lor, bine împachetate și cu un grad uniform de tasare.

În vederea realizării unei distribuiri uniforme și asigurării unei desimi optime la plantare și răsărire, materialul de plantat - arpagic, bulbi de usturoi (căței) - trebuie să fie sănătos, bine calibrat, fără codițe și frunze.

Înainte de înființarea culturilor, materialul de plantat se tratează contra agenților patogeni și dăunătorilor. Înființarea culturilor de ceapă și usturoi se face manual, după marcarea rândurilor, sau numai mecanic la ceapă.

Perioada optimă de înființarea din toamnă este între 10-20 octombrie pentru ceapa și 10 septembrie - 30 noiembrie pentru usturoi.

Cantitatea necesara de material de plantat este de: 950-1575 kg/ha arpagic și 800-1000 kg/ha usturoi. Pentru cultura de ceapă se folosește numai arpagic cu diametrul de 14-21 mm.

Irigarea de aprovizionare se face prin aspersie în toamnele secetoase, pentru a asigura umiditatea optimă în sol în așa fel încât la intrarea în iarnă, plantele să fie bine înrădăcinate (lungimea rădăcinilor de 8-10 cm), nerăsărite sau în faza de răsărire.

Norma de udare este de 200-250 m2 apa/ha, iar irigarea se face ori de câte ori este nevoie. Fertilizarea fazială se face primăvara, în două etape, în funcție de faza de vegetație a solului.

Culturile de ceapă și usturoi înființate din toamnă pot fi recoltate în primăvară ca legume verdețuri - ceapa verde și usturoi verde, în luna iulie, pentru consum în stare proaspătă (bulbi) și toamna.
 
loading ...