În 2023, importatorii italieni erau deschiși să cumpere peste 200 de tone de nuci în coajă de la producătorii moldoveni. Nucicultorii noștri, însă, nu au putut satisface toate solicitările lor. Drept rezultat, au fost livrate în Italia doar 40 de tone de nuci în coajă.
Italienilor le plac nucile noastre, dar au niște cerințe. În primul rând, nucile trebuie să fie de calitate înaltă, calibrate și uscate corespunzător. Cel mai solicitat soi de italieni este Chandler, urmat de Lara, Franquette. De asemenea, ne-am propus să promovăm și soiul de nuci Pescianski, susține Constantin Aghenie, producător și exportator de nuci pe piața Italiei.
Citiți și: EXPORTUL DE NUCI ÎN COAJĂ A CRESCUT CU 100%, IAR CEL DE ALUNE CU 500%
Noi colaborăm cu o firmă italiană de import. Inițial importau prune, ulterior, am început să lucrăm și cu nucile. Este o companie mare, gata să cumpere cantități mari de nuci de la noi.
În Italia, exportul se efectuează în big bag-uri. Francezii, importă nucile în saci de peliculă de 10 kg. Cred că în scurt timp vom trece și noi la saci de peliculă mai mici. Italia este un fel de punct logistic, de acolo, nucile ajung în Franța, Germania și alte țări.
Vă sugerez să vindeți nucile în perioada de după recoltat până la finele anului, nu așteptați primăvara, este mai problematic.
Italienii compară nucile noastre cu cele din Chili, mai bune decât ale lor sau cele americane. Noi trebuie să promovăm mai mult producția noastră pentru că este una foarte bună.
Eu sunt deschis să colaborez cu producătorii moldoveni pentru a duce nucile noastre în Italia. E nevoie doar de siguranța calității și planificarea producției și respectarea cantităților. Este un aspect foarte important. Noi ne luăm niște angajamente pe care dacă nu le vom respecta, vom pierde încrederea partenerilor.
Achitarea se face după ce nucile ajung la destinatari. Avem deja experiențe cu producători moldoveni și totul a decurs bine. Dacă produsul livrat nu corespunde calității, evident, va fi returnat.
Pentru a reuși să ieșiți la export, vă îndemn să vă asociați. Așa veți reuși să realizați mai multe, a declarat Constantin Aghenie.
Anul trecut, pentru export în Italia, de la producătorii noștri nucile au fost cumpărate cu 2-2,70 euro/kg pentru nucile din soiul Chandler. Pentru Pescianski, prețul este cu 10-20 de euro cenți mai puțin.