CREȘTEREA CĂPȘUNILOR ÎN SACI, TEHNOLOGIA DE CULTIVARE

28 apr 2023
Creșterea căpșunilor în saci are o serie de avantaje:
  • Economie de spațiu - sacul poate fi plasat într-o zonă mică. Pot fi instalate, de exemplu, într-o seră sau în aer liber, dar pe un metru pătrat cresc mult mai multe plante decât cu alte metode de plantare;
  • Se pot cultiva de 5 ori mai multe fructe dulci pe sezon;
  • Căpșunile din saci se îmbolnăvesc mult mai rar, dăunători, ciuperci și viruși, sunt mult mai puțini;
  • Puteți planta mai multe soiuri și puteți obține o recoltă mai îndelungată. Acest lucru este convenabil, în special, pentru antreprenorii începători, datorită faptului că este mai lungă perioada de rodire.

Ce soiuri de căpșuni pot fi crescute în saci?

Cultivarea căpșunilor în saci se realizează pe tot parcursul anului folosind soiuri precum:
  • Gigantella. Fructe delicioase, mari până la 120 de grame. De pe un stolon puteți recolta până la 1 kg de fructe.
  • Mareșal. Căpșunele sunt mari, dulci, cu o ușoară aciditate. Rezistă bine bolilor, nu se tem de schimbările bruște de temperatură.
  • Geneva. Boabele mari, gustoase și alungite pot fi transportate pe distanțe mari și depozitate pentru o lungă perioadă de timp.
  • Albion. Are nevoie de hrănire și udare regulată. De pe un stolon puteți recolta până la 2 kg de fructe.


IMPORTANT! Dacă aveți de gând să cultivați căpșuni în interior, alegeți soiuri autopolenizante.

Cum se plantează căpșunii în saci?

Cultivarea căpșunilor în saci trebuie efectuată respectând tehnologia de cultură. Pentru a obține o recoltă bună, cel mai bine este să așezați sacii în seră. În timpul verii, puteți utiliza o seră simplă de vară, oferind o ventilație bună. Și pentru cultivarea pe tot parcursul anului, este necesară o seră cu încălzire.

Cum alegem sacii pentru căpșuni?

Sacii puternici din polietilenă cu grosimea de 0,25-0,35 mm sunt cei mai buni, puteți folosi sacii în care a fost zahăr granulat sau făină, dar acestea trebuie să fie foarte puternice pentru a susține greutatea solului umed.
Pentru utilizarea economică a spațiului liber, atunci când cultivați căpșuni acasă, trebuie să alegeți saci înguști și înalte, astfel încât să puteți planta mai multe prize în ele.

Pregătirea Solului

Căpșunile au nevoie de un sol ușor, neutru sau ușor acid. Un amestec de ghiveci aproape perfect se obține din substrat vegetal perlit și turbă. Pentru un număr mare de plante, solul este pregătit independent. Veți avea nevoie de humus bun, rumeguș fin putrezit, nisip grosier și sol de gazon.

Cărămida spartă, pietricele mari sau lutul expandat sunt așezate în partea de jos a pungilor ca drenaj. Amestecul de sol este turnat pe el și pungile sunt legate. Puteți planta răsaduri de căpșuni în pungi culcate sau în picioare.


 

Plantarea căpșunilor în saci orizontali

Găurile sunt tăiate în sacii în care vor fi plantați răsadurile, plantele ar trebui așezate la o distanță de 25-40 cm (în funcție de soi).

Plantarea căpșunilor în saci verticali

Pentru a crește căpșuni în pungi într-o seră folosind această metodă, veți avea nevoie de cârlige și spațiu liber. Sacii umpluți cu pământ sunt legați cu un cablu puternic și atârnați de cârlige pregătite. Este mai convenabil să îi așezați în 2 niveluri - astfel veți cheltui mai puțin spațiu.



În fiecare gaură poate fi plantat un singur stolon. În partea superioară, puteți planta mai multe. Recipientul cu răsadurile plantate este imediat transferat la locul său - atârnat pe cârlige, pus pe podea sau așezat pe rafturi.
Pentru 1 m2, se recomandă instalarea a cel mult 3 saci cu plante pentru cultivarea pe verticală. După aceea, rămâne să controlăm temperatura și să udăm căpșunile.

Îngrijirea căpșunilor în saci

Udarea corectă este de o mare importanță - solul trebuie umezit uniform, dar nu trebuie umplut cu apă în exces, altfel sistemul radicular poate putrezi. Cel mai bun din toate este irigarea prin picurare.

Pentru irigarea prin picurare, va trebui să achiziționați tuburi din metal sau plastic cu diametru mic (16-20 mm), tuburi de 5-6 mm grosime sunt conectate la ele și aduse la plante.

Puteți înlocui irigarea prin picurare cu sticle de plastic instalate în 1 buc. în fiecare sac. Dar, în acest caz, trebuie să vă amintiți la timp, să turnați apă în ele, o dată pe zi, 2 litri de apă ar trebui să fie turnat într-un sac de 30 de litri.



Umiditate și temperatură

Pentru ca fructele să crească fără întrerupere și să fie gustoase, trebuie să mențineți umiditatea în limita a 70-75%. Dacă aerul este uscat, atunci trebuie să pulverizați solul din cameră și fundul sacilor. În interior, trebuie să mențineți o temperatură de cel puțin 20-26 de grade, nu mai puțin, altfel coacerea culturii va fi întârziată, iar fructele nu vor fi atât de dulci.

Fertilizarea căpșunilor în saci

O dată pe săptămână, trebuie să fertilizați solul cu compuși care conțin potasiu, de exemplu, sulfat de potasiu sau o infuzie de cenușă de lemn; gunoiul de grajd diluat cu apă (1:10) sau gunoiul de pui (1:20) este potrivit pentru hrănire. Orice îngrășăminte complexe sunt binevenite. Este important să hrăniți căpșunile în timpul formării inflorescenței.

Îngrijire după recoltarea căpșunilor în pungi

După recoltarea căpșunelor coapte, trebuie să îndepărtați lăstarii vechi de frunze uscate, care umbresc plantele și inhibă creșterea frunzelor noi.

Pentru a recolta de la plante pe tot parcursul anului, aveți grijă de stoloni puternici - viitoare tufe de căpșuni. Când au rădăcini puternice, noile plante sunt separate și plasate în pungi de plastic. În această formă, acestea sunt transferate într-un loc în care temperatura este menținută la 0-2 grade Celsius, astfel încât să poată fi depozitate până la plantare.

Important pentru a crește randamentul, este de dorit să creșteți concentrația de dioxid de carbon din seră. Pentru aceasta, containerele cu gunoi de grajd sunt instalate în el.

Protecția împotriva dăunătorilor și bolilor

Pentru a nu rămâne fără cultură, este necesar să avem grijă de protejarea plantelor de boli și dăunători ai căpșunilor. Primele atacuri pot fi, imediat după apariția frunzelor tinere. Plantele trebuie prelucrate amestecând 1% sulf coloidal și 1% zeamă bordeleză

Obținerea unei recolte de căpșuni dulci în saci nu este dificilă pentru un grădinar, această tehnologie va face posibilă economisirea a mult spațiu pentru alte plante și obținerea unei recolte decente. Principalul lucru este să oferiți iluminare suficientă, o temperatură adecvată și udare regulată cu fertilizare suplimentară.

Sursă: wow plants
 
loading ...