RĂSAD DE CĂPȘUNI – PREGĂTIREA TERENULUI, PLANTARE, ÎNGRIJIRE

20 apr 2023

Când se plantează răsadul de căpșuni

În funcție de perioada în care ajung la maturitate, soiurile de căpşuni pot fi timpurii, mijlocii şi târzii. De exemplu, soiurile timpurii ajung la maturitate în luna mai. Perioada de plantare este influențată și de tipul de cultură - în spații protejate (sere, solarii), sau în câmp. Aceasta se poate realiza:
  • primăvara: sfârșitul lui martie - începutul lui aprilie;
  • vara: în perioada iunie-iulie;
  • toamna: între 10 septembrie și 15 octombrie.

Pregătirea terenului

Înainte de plantarea căpșunilor, trebuie să te asiguri că pământul este bine pregătit: afânat, cu suficientă umiditate, curățat bine de buruieni. Arătura se execută la o adâncime de aproximativ 30 cm. Tot acum e momentul pentru fertilizare, care se face cu gunoi de grajd și îngrășăminte chimice.

Condiții optime de plantare a răsadului de căpșuni

Deși sunt ușor de plantat și cultivat, plantele de căpșun au nevoie de condiții optime de dezvoltare, pentru a te bucura de cele mai bune recolte. Cultura de căpșun are nevoie sporită de apă, de aceea menținerea solului reavăn este foarte importantă. Solul trebuie bine umezit, însă trebuie evitat excesul de umiditate, care poate provoca putrezirea rădăcinilor. Temperaturile optime pentru cultivarea căpșunilor sunt între 10 și 25 de grade Celsius, însă, în perioada de vegetație, temperatura minimă este de 5 grade Celsius, iar maxima de 29 grade Celsius.

Terenul potrivit pentru plantare căpșuni

Căpşunii sunt plante care au nevoie de soare din belşug, aşa că, cel mai bun loc pentru plantarea lor este unul cu soare cel puţin 6-7 ore pe zi.



Odată înființată, cultura de căpșun poate fi întreținută timp de 3-5 ani. Rotația culturilor are și ea un rol important. Cele mai indicate culturi premergătoare sunt varza, morcovul, cerealele păioase.

În cazul în care pe acea parcelă au fost cultivate anterior tomate, cartofi, ardei sau vinete în ultimii 4 ani, trebuie să fie aplicate tratamente cu insecticide pentru combaterea dăunătorilor din sol.

Plantare răsaduri de căpșuni

Pentru a planta răsaduri căpșune, pământul pentru căpșuni se sapă formând o groapă de aproximativ 15-20 de centimetri adâncime, în funcție de lungimea rădăcinii.

Pasul următor este introducerea răsadului în groapă, acoperirea lui cu pământ și bătătorirea lui. Nu îl așeza prea adânc în pământ, pentru că va putrezi. Poziția ideală este aceea în care doar rădăcina este acoperită de pământ, nu și tulpina.

Schema de plantare trebuie să respecte anumite distanțe între plante. Distanța dintre rânduri trebuie să fie între 60 și 100 de centimetri, în timp ce distanța dintre plantele aflate pe același rând trebuie să fie de 20-25 de centimetri.


 

Îngrijirea căpșunilor și protejarea culturilor

Irigarea, fertilizarea și igiena fitosanitară sunt lucrări importante pentru îngrijirea căpșunilor. Una dintre etapele esențiale ale întreținerii căpșunilor este irigarea lor. Cea mai bună soluție este metoda prin picurare, dar trebuie să ai grijă să instalezi tuburile de irigare chiar pe pământ și să ferești frunzele și fructele de picăturile de apă. Căpșunii au nevoie de umezeală din belșug, așa că irigarea plantelor este un proces de durată, de-a lungul întregului ciclu vegetativ.

Căpșunii sunt plante de talie mică, așa că au de suferit dacă vor concura cu buruienile pentru apă, lumină și elemente nutritive. Periodic, e indicat să sapi pământul din jurul căpșunilor, pentru a-l afâna ca să se infiltreze apa mai ușor.

O soluție care combate cu succes apariția buruienilor este mulcirea, adică acoperirea terenului cu un strat de materie vegetală. De cele mai multe ori sunt folosite paie, dar și folia dă rezultate bune.

Cum protejezi cultura de căpșuni pe timpul iernii

În regiunile cu ierni blânde, culturile de căpșuni nu au nevoie de măsuri speciale de protecție pe perioada sezonului rece. În schimb, în zonele unde temperaturile scad drastic în cursul iernii, trebuie aplicat un strat suplimentar de mulcire peste căpșuni.

Cea mai bună perioadă în care poate fi adăugat stratul de mulcire este la începutul lunii decembrie, când plantele au intrat în hibernare. Poţi aplica peste căpșuni un strat de 2-3 centimetri de paie sau de ace de pin. Nu folosi mulciri care conțin semințe de plante și nici rumeguș sau frunze, pentru că sunt mai dense și ar putea să sufoce plantele.

Sursa: agrobasf.ro
 
loading ...