SOIRI DE CĂPȘUNI PENTRU CULTIVARE ÎN SISTEM ECOLOGIC

21 dec 2023
În funcție de perioada de fructificare, soiurile de căpșun se împart în trei categorii biologice de fructificare: soiuri de zi scurtă, cu fructificare continuă și de zi neutră.
 
  1. soiurile de zi scurtă, sau neremontante, produc căpșuni  de dimensiuni mari, însă rodesc doar un sezon pe an,  cel mai des în perioada mai-iunie;
  2. soiurile cu fructificare continuă, sau remontante,  au două fructificări pe an, vara și toamna;
  3. soiurile de zi neutră, indiferente la lungimea zilei, sau  semiremontante, înfloresc o perioadă mai lungă a anului, produc fructe mai mici, dar fructifică și la temperaturi mai scăzute decât cele remontante.
 
Soiurile de căpșun admise pentru producție și comercializare în Republica Moldova sunt incluse în Catalogul soiurilor de plante al Republicii Moldova - un registru de stat cu soiuri care au fost testate și omologate de Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante. 
 

1. Senga Sengana

Un soi german vechi, renumit și apreciat în toată lumea, datorită aromei deosebite a fructelor. O plantă viguroasă, ce formează puțini stoloni. Soiul este rezistent la ger, la secetă și la boli, în special la făinare.


 
Fructul: Fructele mari au un gust foarte dulce și o aromă particulară. Pulpa este roșu-închis, consistentă, dar, în același timp, suculentă. Conținutul mare de fructoză și aroma deosebită le fac ideale pentru dulcețuri, marmelade etc.
 
Rezistență: Este un soi deosebit de rezistent la boli, se pretează foarte bine pentru grădini, putând fi cultivat cu succes în sistem ecologic.
 
Fiziologie – Adaptare: Planta crește viguros, formează o tufă compactă aproape vertical, cu pețiolul frunzelor lung. Inflorescențe bogate cu număr mare de flori autofertile, legare bună.
 
Potențialul de productivitate: Un soi foarte productiv. Fructele pot fi folosite proaspete, congelate sau prelucrate.

Maturitatea de recoltare: este un soi semitardiv, se coace la mijlocul spre sfârșitul lunii iunie. Dezavantajul acestui soi este că fructele nu se păstrează foarte bine în stare proaspătă, de aceea este bine să fie prelucrate în 1 - 2 zile după recoltare.
 

2. Gorella

Planta este viguroasă, are numeroși stoloni. Frunzele au culoarea verde-deschis. Soi rezistent la ger, la secetă și la principalele boli. Fructele sunt mari, conice, ușor alungite, cu vârful teșit, retezat. Se află pe primul loc în top 10 soiuri de căpșuni care rodesc tot anul.
 

3. Red Gauntlet



Planta are vigoare mijlocie, cu port dirijat. Planta formează un număr potrivit de stoloni lungi. Soiul este rezistent la secetă, la ger și la principalele boli, în special la făinare. Este printre cele mai productive soiuri de căpșun, fiind obținute producții peste 25 t/ha, și unul dintre cele 10 soiuri de căpșuni care rodesc tot anul. Dacă preferați să creșteți căpșuni în tuneluri, atunci aceasta este o varietate bună de ales. Căpșunul Red Gauntlet are și o oarecare rezistență la Botrytis. Căpșunile sunt ușor de cultivat și produc o recoltă excelentă. Pot fi plantate în pământ, în containere și chiar în coșuri suspendate.
loading ...