CULTURA DE VARZĂ: Investiții, recolte, sezonul de vânzări 2023

13 oct 2023
Anul secetos și cu temperaturi foarte ridicate s-a lăsat cu mai multe provocări și pentru cultivatorii de varză. Condițiile meteo au fost favorabile pentru dezvoltarea dăunătorilor, care sunt anul acesta mai mulți și cu mai multe generații. Respectiv, a fost nevoie de mai multe tratamente decât de obicei. Cu toate acestea, fermierii au reușit să țină dăunătorii sub pragul economic de dăunare și să obțină recolte bune. Mai puțin îmbucurător este, însă, prețul de vânzare mai mic decât anul trecut. Producătorii mizează pe cantitate și calitate înaltă.
 
Este un an secetos, iar asta înseamnă cheltuieli mai mari pentru creșterea legumelor. Am irigat de mult mai multe ori, de la răsădire, până la recoltare. Și după fiecare udare sau o dată la două zile, era nevoie de tratamente chimice. Din cauza căldurior mari a trebuit să luptăm cu musculița albă de seră.
 
Am plantat 3 hibrizi: Marloo F1, Cataleya F1 și un soi pentru păstrare. Cataleya se întreabă pentru că este mai foios, moale, dar nu cântărește mult, este mai înfoiată căpățâna. Marloo are mai grea căpățâna și mai compactă.
 
De regulă, în această perioadă se vindea bine varza la murat. Anul acesta, nu știm din ce cauză, oamenii sunt mai rezervați. Și prețul este mai mic. Dacă anul trecut am vândut varza cu 5 lei/kg practic până la sfârșit de sezon, anul acesta ne dau 2 lei/kg din câmp și 3 lei/kg dacă mergem noi în piețe cu ea. Un simplu calcul: la un bus de 4 tone, luăm 8 mii de lei. Aproape 5 mii dăm la munctori plus tratamente, motorină etc. ieșim la sinecost, ne-a spus Dumitru Demidețchi, fermier din Raionul Briceni.



În prezent, în piețele din țară se comercializează varza pentru procesare. La export, deocamdată, se vinde doar ceapă, în România. Varza de 120 de zile încă este în câmp. Se recoltează mai târziu, se pune la păstrare și se comercializează după Anul Nou. Atunci și calitățile gustative sunt mai bune
 
Este un sezon cu recolte frumoase, dar și cu provocări mai multe. Pe parcursul perioadei de vegetație, a fost invazie mare de tripși. Buha verzei a atacat și ea destul de serios. Musculița verzei, de asemenea, a fost agresivă. A fost nevoie de 2-3 tratamente suplimentar. Dacă anii precedenți, în august-septembrie scădeau temperaturile și începeau precipitațiile, anul acesta nu a fost așa. Arșița a dus și la dezvoltarea puricilor. Dar, cu efectuarea corectă a tratamentelor, producătorii au reușit să obțină recolte bune și cantitativ și calitativ.
 
Recolta la varza de 90 de zile este destul de bună și calitatea e înaltă. Prin asta, sperăm producătorii să aibă și un profit de aproximativ 20-25%. Prețul, în prezent, este unul destul de mic: între 2,5 și 3 lei/kg la varza pentru murat. Vedem deja care va fi situația la varza pentru păstrare, care se recoltează mai târziu. Per general, putem spune că la varză, ceapă, morcov și cartofi R. Moldova va avea producție suficientă și bună, la prețuri raționale, a declarat pentru AGROMEDIA, Iurie Begal, specialist în legumicultură.

Vedeți și: CULTURA VERZEI – particularități, reguli și condiții optime de cultivare

În prezent, în piețe, la kilogram legumele se vând cu prețuri de 10 lei/kg - varza, 8-10 lei/kg - morcovul, 6-10 lei/kg - ceapa, 9-12 lei/kg - cartofii. Prin raioane, direct de la producători, prețurile sunt cu 2-3 lei mai mici.
loading ...