- Varza are nevoie de fertilizări cu azot până crește masa vegetativă: fără masa vegetativă nu vom obține căpățâni mari. În acest stadiu, are nevoie de îngrășăminte verzi, gunoi de grajd, de pasăre, amoniac și/sau îngrășăminte minerale precum azotat de amoniu și uree.
- Terenul verzei trebuie să fie foarte bine pregătit înainte de plantare, întrucât varza este o mare consumatoare de elemente nutritive. În gropile în care urmează să plantăm varza, trebuie să adăugăm compost.
Citește și: BOLI ÎN CULTURA DE VARZĂ
Preventiv, este o ideea bună să dezacidificăm solul, varza va crește rău pe sol acid și există riscul herniei rădăcinilor. Culturile trebuie fertilizate la timp și buruienile trebuie îndepărtate, întrucât ele consumă substanțele nutritive din sol.
- Pe marginea patului, putem semănă fie sfeclă roșie, fie cartofi sau morcovi, astfel formând o combinație perfectă de rădăcinoase pentru cultura de varză. Printre rândurile de varză, putem semăna gălbenele, care vor avea rolul de a dezinfecta solul. Plantele care vor crește prea mari se pot scoate din pământ și se pot folosi drept mulci.
- Pentru a ne proteja culturile de varză de dăunători precum limacși, amestecăm 10 litri de apă cu 2-3 linguri de amoniac și udăm varza foliar, o dată la 10 zile.
- Imediat ce căpățâna începe să se formeze, vom folosi îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu: cenușă sau humat de potasiu cu microelemente.
- vom folosi cenușa în proporții de 1 pahar la 10 L de apă: după o infuzare de câteva ore, vom uda culturile sub rădăcină cu 1 L de lichid
- în cazul în care vremea este ploioasă și udarea nu este necesară, vom pune câte o lingură de cenușă sub fiecare tufă de varză
- Soluția de iod ajută la formarea rapidă a căpățânii, astfel adăugăm 40 de picături de iod într-o căldare cu apă, amestecăm și udăm imediat tufele în jurul tulpinii, pe sol umed, cu câte 1 L / tufă. Încovoierea frunzelor este primul indiciu că căpățâna începe să se formeze și este momentul ideal pentru a efectua procedura de mai sus.
- Nu este recomandat să rupem frunzele verzei, întrucât acestea au rolul de a alimenta planta până în ultimul moment, așadar și viitoarea recoltă va depinde direct de numărul de frunze. Însă, dacă frunzele inferioare care intră în contact direct cu solul prezintă semne de deteriorare sau boală, acestea trebuie îndepărtate cât mai repede.
- Soiurile semi-târzii și târzii au nevoie de mușuroire, care se face după ploaie sau după irigare.
Sursa: Sunt Gospodină