Datorită substanțelor volatile pe care le conține, varza are efect bacteriostatic, iar pe timpul iernii constituie o importantă sursă de vitamine și minerale. Care sunt principalele boli în cultura de varză, aflați mai jos, în acest material.
Bacterioze
- Nervațiunea neagră produsă de Xantomonas camperstris
Boala se transmite prin sămânța infectată și prin exudatul bacterian, care este transportat de picăturile de apă și de limacsi.
Măsuri de prevenire și combatere:
- dezinfectarea semințelor și a substratului pentru răsadniță, înainte de semănat;
- cultivarea soiurilor rezistente;
- rotație corectă (varza nu trebuie să revină pe același teren decât după 4 ani);
- strângerea și distrugerea resturilor vegetale după recoltare;
- tratamente chimice cu fungicide pe bază de cupru.
- Pătarea bacteriană a frunzelor produsă de Pseudomonas syringae pv. maculicola
Măsuri de prevenire și combatere:
- evitarea udării prin aspersiune;
- utilizarea semințelor și răsadurilor sănătoase;
- tratamente cu fungicide pe bază de cupru.
- Putregaiul umed al cruciferelor produs de Erwinia carotovora pv. carotovora
Bacteria rezistă pe resturile vegetale de la suprafața solului și pe semințele infectate. Atacul se poate manifesta și in depozit, dacă temperaturile sunt menținute în jurul valorii de 20-25℃.
Măsuri de prevenire și combatere:
- strângerea și distrugerea resturilor vegetale după recoltare;
- dezinfecția semințelor și a substratului pentru răsadniță, înainte de semănat;
- asolament corect (varza nu trebuie să revină pe același teren decât după 4 ani);
- sortarea căpățânilor înainte de depozitare;
- tratamente chimice cu fungicide pe bază de cupru.
Micoze
- Hernia rădăcinilor produsă de Plasmodiophora brassicae
Măsuri de prevenire și combatere:
- verificarea răsadurilor înainte de plantare;
- la plantare se aleg terenuri cu un pH ușor bazic; terenurile se pot amenda cu hidroxid de calciu (var stins), pentru a corecta pH-ul;
- eliminarea plantelor bolnave din cultură;
- rotație corectă (varza poate reveni pe același teren după 3-4 ani);
- Mana cruciferelor produsă de Peronospora brassicae
Măsuri de prevenire și combatere:
- utilizarea soiurilor rezistente;
- îndepartarea din cultura a plantelor atacate;
- tratamente cu fungicide în perioada de vegetație.