PRINCIPALELE BOLI ÎN CULTURA DE VARZĂ. Măsuri de prevenire și combatere

14 jun 2023
Varza (Brassica oleracea convar. capitata) este o plantă bienală, ce face parte din familia Brassicaceae, cultivată pentru căpățânile sale ce se utilizează în alimentația omului, în stare proaspată, procesată sau conservată. Această plantă este originară din bazinul Marii Mediterane, unde a fost cultivată de greci și romani. Varza nu este pretențioasă față de factorii de mediu, suportând în faza de răsad temperaturi de -3℃.
 

Datorită substanțelor volatile pe care le conține, varza are efect bacteriostatic, iar pe timpul iernii constituie o importantă sursă de vitamine și minerale. Care sunt principalele boli în cultura de varză, aflați mai jos, în acest material.

Bacterioze

  1. Nervațiunea neagră produsă de Xantomonas camperstris
Pe frunze apar pete mari, neregulate, galbene, în dreptul cărora nervurile sunt brunificate și înnegrite. Țesuturile din dreptul petelor devin pergamentoase, subțiate, iar în final se usucă. Boala se dezvoltă rapid în condiții de umiditate ridicată. Dacă se realizează o secțiune în tulpină, se observă brunificarea vaselor conducătoare.

Boala se transmite prin sămânța infectată și prin exudatul bacterian, care este transportat de picăturile de apă și de limacsi.



Măsuri de prevenire și combatere:
  • dezinfectarea semințelor și a substratului pentru răsadniță, înainte de semănat;
  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • rotație corectă (varza nu trebuie să revină pe același teren decât după 4 ani);
  • strângerea și distrugerea resturilor vegetale după recoltare;
  • tratamente chimice cu fungicide pe bază de cupru.
  1. Pătarea bacteriană a frunzelor produsă de Pseudomonas syringae pv. maculicola
Infecția se manifestă prin apariția pe ambele fețe ale frunzelor a unor pete mici, întunecate și umede. Aceste pete rămân de obicei mici, dar se pot extinde dacă sunt condiții favorabile. În cazul petelor mai vechi poate apărea uneori o bordură de culoare purpurie. Infecțiile severe pot duce la căderea prematură a frunzelor.



Măsuri de prevenire și combatere:
  • evitarea udării prin aspersiune;
  • utilizarea semințelor și răsadurilor sănătoase;
  • tratamente cu fungicide pe bază de cupru.
  1. Putregaiul umed al cruciferelor produs de Erwinia carotovora pv. carotovora
Atacul apare în anii ploioși, pe terenurile compactate. În locul de prindere a frunzelor apar pete umede, de culoare gălbuie. În condiții de umiditate atmosferică ridicată, putregaiul cuprinde toată căpățâna și o transformă într-o masă mucilaginoasă, urât mirositoare.

Bacteria rezistă pe resturile vegetale de la suprafața solului și pe semințele infectate. Atacul se poate manifesta și in depozit, dacă temperaturile sunt menținute în jurul valorii de 20-25℃.



Măsuri de prevenire și combatere:
  • strângerea și distrugerea resturilor vegetale după recoltare;
  • dezinfecția semințelor și a substratului pentru răsadniță, înainte de semănat;
  • asolament corect (varza nu trebuie să revină pe același teren decât după 4 ani);
  • sortarea căpățânilor înainte de depozitare;
  • tratamente chimice cu fungicide pe bază de cupru.

 Micoze

  1. Hernia rădăcinilor produsă de Plasmodiophora brassicae
Este o boală ușor de recunoscut datorită simptomelor care apar pe frunze și pe rădăcină. Simptomele aeriene sunt reprezentate de piticirea plantelor, îngalbenirea frunzelor și ofilirea acestora. Pe rădăcini boala se manifestă prin apariția unor umflături sau strangulări, indicând un sistem radicular disfuncțional. Boala se poate instala încă din faza de răsad.



Măsuri de prevenire și combatere:
  • verificarea răsadurilor înainte de plantare;
  • la plantare se aleg terenuri cu un pH ușor bazic; terenurile se pot amenda cu hidroxid de calciu (var stins), pentru a corecta pH-ul;
  • eliminarea plantelor bolnave din cultură;
  • rotație corectă (varza poate reveni pe același teren după 3-4 ani);
  1. Mana cruciferelor produsă de Peronospora brassicae
Boala apare frecvent la plantele cultivate la densitate prea mare și este favorizată de condițiile de umiditate ridicată. Primele simptome sunt reprezentate de apariția pe frunze a unor pete neregulate, de culoare galbenă, care ulterior se brunifică. Pe partea inferioară, în dreptul acestor pete, apare un puf alb-cenușiu. În condiții de umiditate ridicată, infecția se extinde rapid, frunzele putrezesc sau se usucă, iar creșterea plantei este oprită.



Măsuri de prevenire și combatere:
  • utilizarea soiurilor rezistente;
  • îndepartarea din cultura a plantelor atacate;
  • tratamente cu fungicide în perioada de vegetație.
Sursa: Botaniștii.ro
loading ...