FAMILIA GOLUBAȘ, PRODUCĂTORI DE LEGUME ÎN A 3-A GENERAȚIE

17 apr 2024
Familia Vioricăi Golubaș din satul Cașunca, raionul Florești produc răsad și cresc legume de ani buni. Este o îndeletnicire ce se transmite de la părinți la copii deja în a 3-a generație. Au înființat în grădina de lângă casă mai multe sere unde pregătesc răsad, apoi cultivă legume din iarnă până toamna târziu.
 
Primăvara, munca este în toi spune femeia, care este și profesoară la gimnaziul din localitate. Munca începe odată cu răsăritul soarelui, iar uneori, ai casei, lucrează și noaptea, pentru că orice pauză se răsfrânge negativ asupra culturilor, scrie Ziarul Nostru.
 
Începem lucrul cum răsare soarele, iar când apune, munca tot nu se sfârșește. În sere, plantăm mai întâi varza, apoi roșiile pentru răsad, iar mai târziu roșiile care le creștem pentru legume până toamna târziu.
 
Răsadul cu fiecare an este tot mai greu de realizat, el trebuie vândut în ziua când este scos, iar lumea nu mai cumpără ca înainte. Mulți deja nu mai sădesc roșii, aleg să meargă toamna la magazin și își cumpără pentru că sunt ieftine. Lucrul este foarte greu, dar este pentru noi o șansă de a trăi în Republica Moldova și de a construi un viitor, aici, acasă, susține Viorica Golubaș.
 
Părinții Vioricăi cultivă în spațiu protejat ridiche, ceapă, roșii, varză și ardei. Toată munca este pe umerii familiei, rareori apelează la ajutorul unui sătean, dar nici nu prea găsesc când au nevoie, susține Alexandru, tatăl Vioricăi.
 
Eu m-am născut în seră, aceasta era și ocupația părinților. Mai apoi, am început și noi, nu aveam altă ieșire din situație, și așa lucrăm toată viața. Cu lucrul ne-am obișnuit, mai greu e cu vânzarea. Ne bucurăm că avem cu ce trăi de pe un an pe altul, dar nu putem spune că am adunat bani. E greu în agricultură. Nu avem nici un ajutor de la nimeni. Serele le încălzim din iarnă cu lemne, care nu sunt deloc ieftine, torful era 300 de lei, acum e 450-480 lei și semințele s-au scumpit de-a binelea, – spune Alexandru Mandraburca.
 
În prezent, familia Vioricăi muncește în 10 sere mici şi două mai mari.
loading ...