FERMIER: „Îi dăm și cu 5 lei și tot greu se vând”. Piața agricolă, neîncăpătoare pentru producătorii de piersici

18 jul 2022
În plin sezon de recoltare a piersicilor, producătorii din zona de Centru și Sud a țării au umplut piața angro din Chișinău. În speranța că vor găsi cumpărători pentru fructele lor, fermierii sunt gata să cedeze din preț, să livreze piersicii direct la ușa consumatorului, doar să nu rămână cu producția nerealizată.

În weekend, piața agricolă Revenco din Chișinău a devenit neîncăpătoare pentru mașinile încărcate cu piersici, majoritatea venite din satele din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni. Producătorii disperați, încercau să găsească un loc liber unde să-și expună marfa. Producție multă, cumpărători însă, puțini și pretențioși.

Lumea vrea piersici mășcați și frumoși, așa cum i-am obișnuit în anii precedenți. Vin, se uită și se duc mai departe. Dar de unde fructe mășcate dacă nu plouă? Se usucă livezile pe deal, spune supărat un producător agricol.

Din cauza lipsei acute de precipitații, piersicii nu s-au dezvoltat așa cum ar fi trebuit, iar din motiv că nu au aspect comercial, producătorii sunt nevoiți să-i vândă la preț mult mai mic decât și-ar fi dorit.

E rodit piersicul anul acesta, dar ce folos? Stau câte 2 zile și tot nu reușesc să vând toată marfa. Iată mi-au rămas aceste cutii și cred că nu o să le pot da. Cei mai mărunți au rămas la sfârșit. Nimeni nu vrea să-i cumpere, îi dau și cu 4 lei. Am vândut și cu 12, și cu 10 cei mai mășcați, dar de aceștia avem foarte puțini, majoritatea îi dau cu 5 lei.

Data trecută când am fost, la fel, cei mărunți au rămas. Nici nu am mai stat în zadar cu ei, 40 de cutii le-am dus la casa de copii. Măcar să facem un bine, că bani nu mai facem anul acesta.

Așa cum este, dar trebuie să-i vând. Am livada de piersici pe o suprafață de 10 hectare, pe toți o să-i aduc aici, ce să fac dacă sunt mărunți. Ploi nu au fost deloc. Soiurile care se coc mai târzii vor fi și mai mărunți decât aceștia. Se usucă și copacii. E atât de uscat pământul că nici buruienile nu cresc, nu avem ce cosi. Pentru sisteme de irigare nu ajungi, a declarat pentru AGROMEDIA un fermier din Ștefan Vodă.
 


Slab de tot merg vânzările. Toți sunt obișnuiți cu piersici frumoși și mășcați. Dar de unde dacă e secetă? Sunt tare mărunte fructele anul acesta. Le dăm cu 5 lei și tot greu se vând. Chiar dacă e rodit, am sperat în primăvară că vom ieși bine, dar cum vedeți, nu a fost să fie. Apă nu avem în apropiere, e imposibil să irigăm.

Noi avem livadă tânără de abricoși și se usucă pomii, nu rezistă fără apă. Din cauza secetei, cred că la anul nu va mai fi roadă bogată, povestește un fermier din Căușeni.

Prețurile angro la piața agricolă Revenco variază în funcție de mărimea și soiul piersicilor, între 12 și 4 lei, dar cei mai mulți dintre producători aveau afișate prețuri de 7, 5 și 4 lei.

FERMIER: „Îi dăm și cu 5 lei și tot greu se vând”. Piața agricolă, neîncăpătoare pentru producătorii de piersici

FERMIER: „Îi dăm și cu 5 lei și tot greu se vând”

Piața agricolă, neîncăpătoare pentru producătorii de piersici

FERMIER: „Îi dăm și cu 5 lei și tot greu se vând”. Piața agricolă, neîncăpătoare pentru producătorii de piersici

loading ...