S-a finalizat recoltarea cepei în regiunile de nord ale Moldovei și, în consecință, vânzările acesteia direct din câmp au încetat. Drept consecință, pe piața se observă o creștere a prețurilor pentru vânzările en gros cu aproximativ 1 leu/kg - până la 7 lei/kg, transmite AGROMEDIA, cu referire la East Fruit.
Totodată, nivelul maxim al prețurilor cu ridicata la ceapă a rămas în continuare în jurul valorii de 8 lei/kg, fiind stabilit în primele zece zile ale lunii septembrie. Având în vedere cererea înaltă de ceapă moldovenească din partea cumpărătorilor angro ucraineni, care nu scade, mulți legumicultori locali au sperat la o creștere a prețurilor de cumpărare la 9 lei/kg, începând cu a doua săptămână a lunii octombrie. Cu toate acestea, prețul a rămas neschimbat, pentru care a existat un motiv.
Potrivit unor operatori ai pieței de fructe și legume, în octombrie, comercianții ucraineni din regiunile de vest ale Ucrainei au început să aprovizioneze Moldova cu cartofi ieftini și să cumpere ceapă ieftină direct de pe câmp din întreprinderile agricole individuale din Transnistria, care au întârziat foarte mult cu recoltarea cepei. Era vorba în mare parte de produse de calitate proastă, dar prețul acestora a fost mai mic cu 1-2 lei/kg decât media pe malul drept al Nistrului.
Probabil, vânzările de ceapă din stânga Nistrului au redus oarecum cererea comercianților ucraineni de ceapă din regiunile de nord ale Moldovei.
Cu toate acestea, recoltarea cepei va fi finalizată în această săptămână, iar în întreprinderile agricole din Transnistria oferta acesteia va scădea. Totodată, se poate presupune că transportul de ceapă moldovenească în Ucraina va continua. Este probabil ca fermierii locali să încerce din nou să-i determine pe exportatori să majoreze prețurile de cumpărare la ceapă cu 1-1,5 lei/kg. Mai mult, piața internă a început să dea și unele semne de revigorare - consumatorii au început să cumpere legume pentru iarnă.