Fertilizarea foliară reprezintă o activitate importantă care oferă plantelor nutrienții necesari cu ajutorul aplicării pe frunze a fertilizanților. De regulă, are loc în perioadele critice de creștere a plantelor, în momente de cerere specifică a unor nutrienți sau în situații nefavorabile ale solului. Plantele, în perioada de dezvoltare și producție, necesită adesea cantități mai mari de nutrienți. Fertilizarea foliară este o activitate prin care se asigură plantelor, nutrienții și elementele necesare dezvoltării optime.
Ananie Peșteanu, doctor în agricultură, conferențiar universitar, expert național în producerea fructelor explică avantajele fertilizărilor foliare și principiile de aplicare a acestora.
Există diferite dubii în privința fertilizărilor extrafoliare și celor foliare. De ce fertilizările foliare au prioritate față de cele din sol? Pentru că la fertilizările efectuate toamna târziu sau primăvara devreme în sol o parte din elemente sunt blocate de către PH-ul ridicat al solului, de conținutul de calciu și nu sunt administrate de către plante.
Pe când fertilizările foliare sunt automat puse la dispoziția pomilor prin intermediul suprafeței foliare, lăstarilor și chiar a fructelor. Mai mult, noi știm bine că primăvara temperaturile sunt joase, umiditatea solului este înaltă și activitatea elementelor minerale din sol este cu mult mai scăzută decât cea care este pusă la dispoziția plantelor prin fertilizarea foliară.
Ionii de potasiu, azot sunt mai bine administrate către plantă în fertilizarea foliară. Astfel, în final, în plantă sunt mai bine distribuite și utilizate de către plante. Se activează procesele fiziologice ce au loc î plante și obținem rezultate destul de bune, explică Ananie Peșteanu.
Fertilizările foliare se fac în perioadele cu temperaturi de 15-24 de grade Celsius. Nu se recomandă a fi utilizate la temperaturi ridicate, deoarece stomatelor frunzelor, în aceste condiții se închid, precizează specialistul.
Victor Revenco este agronom în cadrul întreprinderii SRL Farm Prod din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă. Specialistul monitorizează și coordonează lucrările din livada companiei, plantată în anul 2016 cu soiul Red Velax, M9, după schema de plantare: 3,20 m spațiu între rânduri și 0,8 m – între pomi. În ultimii 3 ani, obține roade stabile, în jurul la 50-60 de tone la hectar. Rezultatul se datorează inclusiv fertilizărilor efectuate sistematic și la timpul potrivit. Au utilizat atât fertilizările prin irigare, cât și cele prin frunză.
Dacă acum 5 ani utilizam doar îngrășăminte în sol, din 2022 am trecut doar la îngrășăminte foliare și am văzut un efect foarte bun.
De ce sunt bune aceste îngrășăminte? Pentru că sunt într-o stare helatată toate. Sunt învelite cu o substanță specială, helat, care le protejează și ele treptat sunt absorbite de frunze. Astfel, ele nu se evaporă.
Un alt avantaj al îngrășămintelor foliare este faptul că ele determină mugurii să crească omogen. De asemenea, nu necesită administrare în cantități mari și pot fi aplicate cu tot felul de tratamente chimice. Sunt mai scumpe, dar eficiente. Un produs bun întotdeauna costă. Niciodată nu vom obține roade bogate dacă nu vom utiliza substanțe de hrană performante, concluzionează agronomul.
Fertilizarea foliară este un proces în care nutriția plantelor se face prin părțile aeriene, respectiv prin frunze. Îngrășămintele foliare sunt aplicate pe frunze sub formă lichidă. Nutrienții aplicați prin pulverizare pătrund în plantă atât prin partea superioară a frunzei, prin penetrarea cuticulei hidrofobe, cât și prin partea inferioară, prin stomate.