CUM HRĂNIM ROȘIILE CU CENUȘĂ. Recomandări

08 aug 2023
Fertilizarea cu cenușă ca tratament pentru roșii a fost folosită mult timp și este considerată unul dintre primii îngrășăminte minerale. Cenușa conține multe componente utile care sunt necesare pentru creșterea culturilor.

Cenușa crește rezistența plantelor la dăunători, poate ajuta plantele cultivate să reziste infecțiilor bacteriene și fungice și creează condiții pentru vegetația completă a plantelor. Dar pentru a obține o recoltă bună, trebuie să știți cum să hrăniți roșiile cu cenușă.

Compoziție de cenușă de lemn: Carbonat de calciu -17% Silicat de calciu - 16,5% Fosfat de sodiu 15%, fosfat de potasiu 13% Sulfat de calciu - 14% Clorură de calciu - 12% Carbonat de magneziu - 4% Sulfat de magneziu - 4% Silicat de magneziu - 4% Clorură de sodiu - 0,5%. În compoziția cenușii de lemn, calciul ocupă locul principal printre toate celelalte componente.Proprietățile cenușii:
 • neutralizează aciditatea pământului;
 • crește gradul de alcali în sol;
 • are un efect benefic asupra reproducerii microorganismelor necesare în sol;
 • protejează roșiile de ciupercă;
 • poate fi utilizată în timpul însămânțării semințelor pentru răsaduri;
 • este un îngrășământ de lungă durată, păstrând efectul timp de câțiva ani.
Metode de hrănire
Cenușa de lemn este folosită ca îngrășământ în diferite tipuri. Alimentarea cu lichide este foarte des folosită. Pentru a face soluția, ar trebui să amestecați 150 de grame de îngrășământ și 10 litri de apă. Pentru 1 bucșă de roșii este suficientă o jumătate de litru de soluție. Se toarnă în caneluri și se presară cu sol.Cenușă pentru pulverizarea tufișurilor
Cenușa de lemn este folosită nu numai ca îngrășământ, ci ca un remediu împotriva bolilor și dăunătorilor. Pentru a face acest lucru, răsadurile sunt pulverizate cu o substanță preparată în următoarele proporții:
 • Trebuie cernute 300 de grame de cenușă de lemn; se toarnă apă deasupra, se pune la fiert pentru 30 de minute; după ce s-a infuzat bulionul cu cenușă, trebuie să îl strecurați; apoi turnați bulionul într-o găleată de zece litri și adăugați 40 de grame de săpun de rufe. Produsul preparat trebuie presărat cu răsaduri de roșii seara.
Introducerea cenușii în sol
Următoarea metodă de utilizare a acestui îngrășământ pentru roșii este atunci când săpați teritoriul. Pentru solurile dure, acest lucru se poate face de două ori - primăvara și toamna. Pentru solurile ușoare, va fi suficient să presărați locul cu cenușă doar primăvara - pe un metru pătrat 150-200 grame.

Adăugarea de cenușă la sol creează condiții potrivite pentru bacteriile benefice. Îngrășământul funcționează timp de 2-3 ani. Când transplantăm răsadurile de roșii în sol, cenușa adusă în pământ poate ajuta planta să se stabilească mai bine. Odată cu hrănirea constantă, ovarele se formează mai mult, tufișurile cresc mai bine, iar fructele se coc mai repede.Pentru a face acest lucru, este suficient să împrăștiați îngrășământul în versiunea uscată în jurul tufișurilor, puteți iriga cu un decoct pregătit în proporție de o linguriță per litru de apă. Cenușa poate fi păstrată mult timp. Pentru a face acest lucru, este introdus într-un recipient închis ermetic pentru a preveni pătrunderea umidității. Dacă nu se face acest lucru, atunci toate elementele utile pot fi spălate.

Fertilizarea roșiilor în perioada de creștere
Pentru ca plantele să poată profita la maximum de îngrășământ, este utilizat prin următoarele metode.
 1. Cenușa este adusă în timpul pregătirii terenului pentru săpat. Se adaugă de la 700 g la 1,5 kilograme, în funcție de aciditatea pământului.
 2. Atunci când plantați răsaduri într-o seră sau sol deschis, cenușa este aplicată direct pe gaură. 3 linguri de pudră de cenușă este adusă sub un tufiș și 5 cm de pământ se toarnă deasupra.
 3. Ca îngrășământ convențional, consumul variază între 100-150 g pe mp. Pulberea de cenușă este dispersată în solul umed, odată cu slăbirea și udarea ulterioară.
 4. Roșiile iau bine hrănirea lichidă, care este preparată la rata de 100 g pulbere de cenușă la 10 litri de apă. Soluția trebuie infuzată timp de 3-5 ore și aplicată într-un raport de 0,5 litri sub un tufiș de tomate.
 5. Soluția infuzată cu cenușă poate fi folosită pentru a hrăni frunzele. Pentru a face acest lucru, i se adaugă săpun de rufe.
Recomandări de utilizare
Cenușa poate fi utilizată de două ori pe an: toamna după recoltare, când se pregătește grădina pentru iernare și primăvara după topirea  zăpezii, când pământul se încălzește. Pentru fiecare metru pătrat se folosesc 150-200 g de îngrășământ. Această procedură simplă promovează înrădăcinarea rapidă a răsadurilor de roșii. În viitor, din lăstari vor crește plante mai puternice, mai rezistente la boli. În plus, calitatea și cantitatea recoltării devine mult mai mare.

Când plantați răsaduri în sol deschis, adăugați o lingură de cenușă în găurile pregătite, apoi presărați fiecare gaură cu pământ. După care, plantați răsadurile de roșii.

Cenușa are proprietăți protectoare. Locurile de tăieturi și rupturi de tulpini, acoperite cu pulbere de cenușă, nu putrezesc și nu atrag dăunătorii din grădină.

În perioada de înflorire, solul este presărat cu cenușă în jurul fiecărei plante de tomate. Pe 1 mp de sol, ia o jumătate de pahar de îngrășământ uscat. După udare abundentă, grădinarii sunt sfătuiți să toarne 50 g pulbere de cenușă sub tufiș.

Important: Când hrăniți roșiile cu cenușă, principalul lucru este să nu exagerați cu doza, deoarece echilibrul natural al pământului este perturbat, iar toate componentele utile pot intra într-o reacție chimică și pot ajunge într-o formă dificilă pentru plantă. Din acest motiv, atunci când nu este posibil să se determine PH-ul pământului, este de preferat să se utilizeze doze mici.

Roșiile reacționează foarte puternic la hrănirea cu cenușă, se observă imediat cât de puternice cresc tulpinile și inflorescențele. Dacă nu observați modificări evidente în decurs de 7 zile, este necesară re-fertilizarea, dar adăugați mai multă cenușă.

Contraindicații pentru utilizarea cenușei
 • Nu adăugați cenușă gunoiului de grajd proaspăt - acest lucru reduce conținutul de azot din compostul organic și duce la formarea de combinații minerale pe care sistemul de rădăcină nu le poate percepe.
 • Nu puteți hrăni răsadurile cu cenușă până la dezvoltarea primelor frunze adevărate. În această etapă, trebuie să le hrăniți cu azot. Îngrășămintele cu cenușă și azot nu trebuie introduse simultan în sol, este de preferat să se efectueze procedurile în diferite perioade: toamna - cenușa, primăvara - îngrășăminte cu azot sau invers.
 • În procesul de plantare a roșiilor, cenușa este amestecată cu solul pentru a preveni arsurile țesuturilor integumentare ale rădăcinilor.
 • Pe soluri unde PH > 7 unități, cenușa nu este folosită, deoarece conținutul ridicat de alcali din sol îngreunează absorbția de nutrienți pentru plante.
 • Adaosul de cenușă la compostul vegetal proaspăt este exclus, deoarece acest lucru împiedică acumularea de elemente azotate în substrat. Când fertilizați roșiile, utilizați un produs organic inițial uscat.
Cenușa de lemn, care era anterior ușor umedă, nu mai poate avea complexul original de nutrienți și va fi puțin utilă.
 
Sursă: Supermg.com
loading ...