LUDMILA SAREV: „Dacă știi să te organizezi, agricultura reprezintă atât o plăcere, cât și o sursă de venit”

17 oct 2022
Ludmila Sarev din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi, face parte din categoria femeilor puternice, care le reușesc pe toate. Își îndeplinește cu mândrie rolurile de soție, mamă, bunică, agricultoare și le face pe toate cât de bine poate. Ludmila cultivă legume pe circa două hectare de pământ agricol în aria de deservire a sistemului centralizat de irigare (SCI) „Puhăceni”, dintre care 50 de ari o reprezintă serele.

S-a căsătorit pe când avea 18 ani și de atunci, împreună cu soțul și părinții acestuia, au creat din terenurile agricole, o parte moştenite, iar altele luate în arendă, un loc de muncă, pasiune și afacere.

Un alt domeniu decât agricultura nu cunosc, pentru că de când mă țin minte, aceasta e îndeletnicirea mea. Cel mai mare avantaj este că pot să îmi gestionez timpul de sine stătător, astfel încât să reușesc, pe lângă lucrul în câmp, să mă ocup și de treburile casnice, a povestit femeia.

În această perioadă, agricultoarea este în proces de recoltare a culturilor de varză și dovlecei. Producția culeasă este ulterior vândută la piața angro din Chișinău. Potrivit dnei Sarev, în acest an, productivitatea la hectar este una înaltă, în special pentru varză – circa 50 tone la hectar.Mai mult, femeia reușește să crească câte două culturi pe un singur teren. Astfel după ce a recoltat în vară cartofii, a plantat pe același teren dovlecei.
Agricultura depinde în mare parte de factorii climaterici, iar în contextul secetelor frecvente din anii precedenți, nu am fi putut reuși în acest domeniu, fără accesul la irigare, asigurat grație reabilitării SCI „Puhăceni”, prin intermediul programului Compact. Totodată, apa din Nistru este benefică pentru plantații, asigurând atât cantitatea, cât și calitatea recoltei, a afirmat producătoarea.

Ludmila menţionează că a avut mereu parte de ajutorul și susținerea soțului, alături de care lucrează cot la cot, împărțind în mod egal responsabilitățile.
Dacă el se ocupă cu aratul, atunci eu cu recoltatul, dacă el ambalează roada, eu o vând și tot așa mai departe, a relatat dna Sarev.

Și-ar dori mult ca pasiunea pentru agricultură să o transmită mai departe celor două fiice ale sale, chiar dacă, potrivit femeii, în ziua de astăzi tinerii nu prea se interesează de acest domeniu.

Într-adevăr e multă muncă, prețurile pentru input-uri au crescut simțitor, iar câștigurile de multe ori nu sunt pe măsura așteptărilor. Cu toate acestea, dacă știi să te organizezi, să economisești și să te bucuri cu adevărat de rezultatele muncii depuse, agricultura reprezintă atât o plăcere, cât și o sursă de venit care îţi asigură traiul, a afirmat agricultoarea.

În data de 15 octombrie, a fost sărbătorită Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural. Cu această ocazie, Ludmila Sarev le transmite tuturor doamnelor să fie sănătoase, frumoase și puternice, adăugând următorul mesaj:

Mergeți mereu cu fruntea sus prin viață și nu lăsați nicicând mâinile în jos, pentru că noi, femeile, atunci când ne mobilizăm, le reușim pe toate. Chiar dacă uneori seara mai scăpăm niște lacrimi, dimineața ne trezim cu zâmbetul pe buze, fiind mereu gata să o luăm de la capăt.

LUDMILA SAREV: „Dacă știi să te organizezi, agricultura reprezintă atât o plăcere, cât și o sursă de venit”

LUDMILA SAREV: „Dacă știi să te organizezi, agricultura reprezintă atât o plăcere, cât și o sursă de venit”

LUDMILA SAREV: „Dacă știi să te organizezi, agricultura reprezintă atât o plăcere, cât și o sursă de venit”

loading ...