OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

29 jun 2022
Puși în fața unei situații fără precedent în acest an, când piața CSI, unde ajungeau o mare parte din fructele moldovenești, nu mai este accesibilă, producătorii nu au lăsat mâinile în jos, caută noi soluții și noi destinații pentru a-și realiza marfa. Astfel, harta țărilor în care sunt exportate fructele moldovenești se completează cu destinații noi.

Potrivit Moldova Fruct, până în 24 iunie, producătorii moldoveni au reușit să vândă către diverse destinații mai mult de 5 mii tone de cireșe.

Mariana Pâslaru este administratoarea întreprinderii Staragro Group SRL din Ustia, Dubăsari. Antreprenoarea gestionează 50 de hectare de livezi, plantate cu soiuri moderne de cireșe precum: Early Star, Skeena, Black Star, Kordia, Regina. Anul acesta, în premieră, cireșele de la Ustia vor ajunge pe piețele din Olanda.

Anterior, cireșele erau exportate preponderent în țările CSI, însă în acest an avem o experiență nouă de export în Olanda. Utilizăm tehnologii moderne de producere, avem soiuri solicitate de consumatori, de trei ani, deținem certificatul GLOBALG.A.P. care confirmă respectarea a peste 200 de cerințe riguroase în procesul de producere, de aceea sperăm să extindem exportul și în alte țări ale Uniunii Europene, spune Mariana Pâslaru, administratoare Staragro Group SRL.În cadrul unor misiuni comerciale organizate de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova și Moldova Fruct, cumpărătorul a venit personal în livezile din Moldova. Anul trecut, compania olandeză a cumpărat prune și a avut importuri în scop de testare de struguri de masă și caise moldovenești, iar anul curent a manifestat interes pentru cireșe.

Cireșele din Moldova pot concura cu cele produse în țările UE, dar sunt aspecte legate de infrastructura post-recoltă în care producătorii din Moldova trebuie să investească: linii de sortare pentru cireșe, ambalaj. Ne dorim o conlucrare de durată cu producătorii de fructe din Moldova, dar achiziționăm doar fructe certificate GLOBALG.A.P., a menționat importatorul Eric Hendrikx, Olanda.

Suprafețele de cireș au crescut în ultimii ani în R. Moldova de la 2,4 mii hectare în 2011, la peste 4 mii hectare în 2021.  În livezile noi, se plantează soiuri solicitate pe diferite piețe, rezistente la crăpare și transportare și sunt implementate noi tehnologii de producere.

În prezent, cireșele produse în Republica Moldova sunt puțin cunoscute de consumatorii din UE, însă au potențial mare de afirmare pe piața europeană. În 2021, circa 70% din totalul exporturilor de cireșe au reprezentat Federația Rusă, 23% – Belarus și 7% – restul piețelor.

Potrivit Moldova Fruct: Pentru a accesa piețele europene, producătorii de fructe trebuie să planteze livezi super-intensive, care asigură o recoltă calitativă și uniformă, să mențină tehnologia de cultivare la parametrii corespunzători pentru a produce fructe ferme și de calibru mare ce vor asigura un preț înalt și vor putea concura cu cele obținute în Spania, Italia, Franța. De asemenea, este necesar să investească în sisteme de protecție împotriva grindinei și ploii, să procure echipamente de sortare mecanizată și echipamente de asigurare a lanțului frigului etc.
 

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI

Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

loading ...