PREȚUL CĂPȘUNELOR ESTE ÎN SCĂDERE. Cireșele, mai ieftine în acest an

08 mai 2024
După cum era și firesc, odată cu apariția pe piață a fructelor din teren deschis și creșterea ofertei, prețul căpșunelor are tendința de scădere. Per general, anul este unul bun, atacuri de boli și invazii de dăunători nu au fost înregistrate, calitatea producției este bună, pe alocuri, din cauza condițiilor meteo, dimensiunea fructului este neuniformă. Prețurile sunt la nivelul de anul trecut, susține Aneta Ganenco, Președintele A.O. „Asociația Pomușoarele Moldovei”.
 
Temperaturile ridicate din luna martie au grăbit dezvoltarea și coacerea căpșunelor. Astfel, am apărut cu aproximativ o săptămână mai devreme pe rafturile magazinelor și în piețele agroalimentare. În data de 1 mai, deja am avut pe piață căpșune din câmp deschis, de la producătorii din Căușeni.
 
La capitolul prețuri, suntem în parametrii anului trecut atât pentru căpșunele timpurii din sere și tuneluri, cât și pentru cele din teren deschis. Căpșunele din câmp, au început sezonul cu prețul de 100, 90, 80 de lei/kg. Prețul este în scădere, așa e și firesc. Acestea sunt prețurile inițiale, cât vor costa căpșunele în plin sezon nu putem spune încă. Asta depinde de condițiile meteo și mulți alți factori, a declarat Aneta Ganenco pentru Agromedia.
 
Despre export și procesare este încă timpuriu să discutăm. Nu se cunosc încă țările și prețul de export pentru acest an, susține Aneta Ganenco.
 
Amintim că sezonul căpșunelor autohtone a început anul acesta în jurul datei de 10 aprilie. Prețurile pentru primele fructe erau în jur de 150-120 lei/kg. În prezent, la piață, oferta de căpșune este destul de variată, prețurile sunt în funcție de soi, aspect, dimensiune: 40-30 de lei/kg. Pe rețelele de socializare, cu livrare, prețul ajunge și la 60 de lei/kg.
 
Din spusele președintei AO „Pomușoarele Moldovei”, în ultimii ani sectorul de bacifere este în continuă dezvoltare. Producătorii se orientează spre soiuri europene noi, aspectuoase și rezistente la transport. De asemenea, apar noi soiuri moldovenești. Și la capitolul marketing stăm mult mai bine, avem pe rafturi produse locale ambalate frumos și divers.
 
Și primele cireșe sunt deja prezente pe piață și pe rețelele de socializare, mai devreme decât de obicei și ele. Anul acesta, prețul pornește de la 80-70 de lei/kg, nu mai vedem sume de sute de lei pentru cireșe. Deocamdată, în comerț avem cireșe din soiuri foarte timpurii, din grădinile gospodarilor. În livezi, soiurile mai târzii încă sunt verzi.
loading ...