Cerere mică și preț jos pentru miezul de nucă destinat exportului, deși calitatea recoltei din 2022 este una destul de bună. Producătorii spun că mai au încă stocuri mari de nuci. Au făcut față secetei și condițiilor meteo nefavorabile, în schimb, criza le afectează mult vânzările. S-au făcut unele tranzacții, dar nu atât cât și-ar fi dorit producătorii. Prețurile pentru miezul de nucă exportat nu este făcut public de către producători, dar se cunoaște și este în medie - 90 de lei/kg.
Anul acesta am obținut calitate bună la nuci, puțin mai mărunte, dar calitative. Dacă e să vorbim cantitativ, 2022 a fost mai roditor decât 2021, a fost o roadă medie, dar nu a ajuns la nivelul lui 2020, care a fost un an foarte bun.
Stăm foarte prost la capitolul export anul acesta, cererea este mică. O bună parte din producție încă o avem în stoc. Comparativ cu anii precedenți și cu investițiile care s-au făcut, prețul este și el foarte mic. Este complicat și să ne acoperim sinecostul producției. Noi căutăm piață, trebuie să vedem cum să mai diversificăm produsele din nucă. Căutăm toate soluțiile și sperăm că la anul viitor va fi mai bine, a declarat pentru AGROMEDIA, Victor Guțu, AMG-KERNEL, unul din cei mai mari producători de nuci de la noi.
Situația este puțin mai bună pentru producătorii care au reușit să-și facă loc pe piața internă. De exemplul cei de la „Pomul Regal” și-au vândut o mare parte din producție în coajă verde. În 2021, au lansat pentru prima dată pe piața locală nuci verzi ambalate. Pentru că s-au bucurat de succes, au repetat experiența și în 2022, dar deja cu o mai bună strategie de marketing și a funcționat. De asemenea, potrivit producătorului, prețurile pe piața locală s-au menținut, mai mult, atestă o ușoară creștere.
Anul trecut a fost un test pentru noi, anul acesta am avut un ambalaj mai bun, publicitate mai multă, respectiv ne-au adus un venit mai bun. Am reușit să vindem circa 20 de tone de nuci în coajă verde. Mulți dintre consumatori au fost din cei care au testat produsul în 2021 și a revenit cu mai multe comenzi. Pentru nucile uscate care ne-au rămas avem contracte cu rețelele de magazinele locale.
Anul a fost bun, am recoltat ceea ce ne-am propus, dar noi am irigat. Nu avem sistem de irigare, dar am udat fiecare copac de pe întreaga plantație de 150 de hectare. Un alt factor important sunt și soiurile de nuci pe care le cultivăm. Noi avem Chandler, Fernor și Lara. Indiferent de condiții, ele vor da productivitate. Soiurile Cazacu sau Pescianski nu mai sunt productive, ele au randamentul de 300, 500 de kg de hectar, în schimb cu soiurile moderne putem obține 2, 3 tone la hectare, cu irigare desigur, a declarat pentru AGROMEDIA, Sergiu Popa, manager „Pomul Regal”.
În căutarea noilor piețe de desfacere, unii producători mari de nuci intenționează să încerce în viitorul apropiat să exporte în mod independent produse în ambalaje mici către comercianții europeni cu amănuntul, menționează Oleg Târsână, președintele Asociației Nucicultorilor din Moldova.
Potrivit statisticilor, în total, în perioada august-noiembrie 2022 s-au exportat 1552 de tone de miez de nucă, la prețul mediu de 96 lei/kg, cu 8,3% mai jos comparativ cu prețurile pentru perioada analogică a anului 2021.