Noutatea anului în legumicultură este Hibridul de varză Rapidion F1 - deja disponibil și pentru fermierii din Republica Moldova. Semințele au fost aduse din Olanda și testate timp de 2 ani pe solurile din țara noastră. Rezultatele au fost foarte bune.
Rapidion F1 este un hibrid de varză albă din gama Seminis, cu un potențial foarte mare de producție. Este extrem de timpuriu, destinat producțiilor de la începutul sezonului. recomandat plantării atât în spații protejate cât și în câmp deschis. Varza Hibridul Rapidion F1 are căpățâni rotunde, dense, cu o uniformitate bună și cu greutatea medie de 1,5 - 1,8 kg.
Rapidion F1 are o capacitate de producție extrem de ridicată și asta datorită rezistenței foarte bune pe care o are varza la fluctuațiile de temperatură. Atinge maturitatea foarte repede, aproximativ în 48 - 50 de zile. Varza poate fi recoltată din momentul când căpățâna ajunge la greutatea de 1kg. Perioada de păstrare este de 2 săptămâni.
Densitatea la care este recomandată plantarea verzei Rapidion F1 este între 40.000 - 60.000 plante/hectar, cu fracția de semințe 2.4 mm - 2.6 mm, ceea ce-i oferă o energie germinativă foarte puternică. Rapidionul dă în jur de 60-70 de tone la hectar.
Este un hibrid rezistent la secetă și la crăpare, precum și la boli și dăunători. De asemenea, rezistă bine în timpul transportării. Prețul este 500-600 de lei pentru 2.500 de semințe, a declarat pentru Agromedia, Iurie Begal, specialist în legumicultură.
Citește și: PRINCIPALII DĂUNĂTORI AI VERZEI. Identificare și metode de combatere
Pentru producțiile mai târzii, specialistul recomandă soiul Vestri F1. Un hibrid de varză albă care, la fel, face parte din gama Seminis, însă cu perioada de vegetație de aproximativ 115 zile de la plantare.
Plantele sunt viguroase, cu frunze mari răsfirate lateral. Căpățâna verzei Vestri F1 este sferică și ajunge în greutate până la 5-7kg.
Căpățâna verzei din hibridul Vestri F1 este deosebit de compactă și cu un gust foarte bun. Producția este destinată multiplelor forme de industrializare: pentru conservare, dar și consumului în stare proaspătă, este foarte bună la sarmale. Varza poate fi păstrată în stare proaspătă până la 6 luni, fără frigider.
Fiind rezistent la crăpare, recoltarea se poate face eșalonat. De asemenea, Vestri F1 este Rezistent la Fusarium. Densitatea recomandată la plantare este de 25.000-33.000 de plante la hectar. Are productivitatea de 70-90 de tone la hectar, menționează specialistul.
Pentru detalii despre combaterea bolilor și dăunătorilor la varză, vedeți materialul: COMBATEREA BOLILOR LA VĂRZOASE. Simptome, schema de tratament