PRODUCĂTORII DE NUCI: Roadă mult mai puțină, preț redus. Află cu cât se vinde miezul de nucă

09 nov 2020
În 2020, preţurile de achiziţie a nucilor demonstrează o scădere ușoară, datorită lipsei cererii pe pieţele internaţionale. Totodată, înghețurile timpurii, seceta și alte intemperii a făcut ca în acest an nucicultorii din țară să obțină roadă mult mai scăzută. Oleg Tîrsînă, preşedinte al Uniunii Asociaţiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din R. Moldova, afirmă că au crescut terenurile cu plantații de soiuri de nuci productive, ceea ce sporește apariția pe piață a unor loturi de nuci de calitate, însă cantitățile acestora nu sunt suficiente pentru a explora noi piețe.

Anul acesta în piață găsim producție de calitate superioară la nuci. Mereu ce se producea, se exporta. Acum, însă consumatorii locali sunt mai selecți și caută să procure ceva de clasă superioară, pe acești consumatori se țin vânzările în acest an, este o piață neexplorată. Totodată, din cauza COVID-19, există o ofertă bună la miezul de nucă dar, oamenii nu se grăbesc să facă stocuri. Nuca a fost mereu un produs de lux, pe timp de pandemie consumatorii renunță la procurarea acestui produs și pledează pentru alimente de primă necesitate. Pentru o nucă de calitate la tranzacțiile care au avut loc și care urmează, prețul este de 1.80 EURO și 2.70 EURO. Pe piața locală prețurile la soiuri cum ar fi Pescianski, Chandler și altele sunt de 65-75 lei per kg”, a menționat Oleg Tîrsînă, preşedinte al Uniunii Asociaţiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din R. Moldova

Anul trecut Moldova a exportat 14 mii de tone de miez de nucă, în ţări arabe, în UE şi CSI. Pe piaţa locală rămâne un procent foarte mic. Pe paginile de anunţuri preţul pentru nucile din roada 2020, în coajă, oscilează între 10 şi 15 lei pentru un kilogram. Anul trecut preţul ajungea la 20 de lei. Pentru miezul de nucă se oferă până la 75 de lei pentru un kilogram, anul trecut preţul ajungea la 110 lei.
 

Problema cea mai mare este cantitatea mică de nucă, de aceea este dificil să ne aventurăm cu exportul. Mulți producători au stocat marfa în ideea că prețul va crește, dar el nu va crește, nu are cum, prețul de export nu poate fi mai mic ca cel de pe piața internă. Mulți sunt neinformați, de aici și aceste dileme. Pentru a preveni astfel de situații, Asociația planifică o întrunire cu mai mulți producători, pentru a discuta temele legate de preț, roada anului 2020 și care sunt planurile pe final de an” a menționat Oleg Tîrsînă.

Asemenea situație are și compania “AMG KERNEL” SRL, care are în gestiune cea mai mare, ca şi suprafaţă, livadă de nuci pe rod din Republica Moldova, care ocupă 800 hectare.
 
Pentru “AMG-Kernel”, pot afirma că rezultatele companiei din acest an sunt bune. Din păcate prețurile sunt foarte mici, însă nu doar la noi ci în toată lumea. Comparativ cu anul trecut, prețurile au scăzut cu 30 % , cauza fiind COVID-19. Lumea evită să procure nuci, HoReCa și-a suspendat activitatea pe o perioadă îndelungată, repsectiv cererea de nuci a scăzut. Criza se simte în toate domeniile, nu a ocolit nici afacerile cu nuci, a spus Victor Guțu, director executiv AMG- Kernel.



Moldova este unul din liderii mondiali după volumul exporturilor de nuci și deține mai mult de 4% din volumul exporturilor. Reamintim că, 40 de companii exportă anual, peste 14 mii tone de miez de nucă, valoarea căruia depășește suma de 100 mln USD. Sectorul dat a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani și are un potențial enorm de dezvoltare.
 
 
loading ...