SOIURI PRODUCTIVE DE CĂTINĂ: Clara, Mara, Cora

14 nov 2024
Proprietățile și valorile nutritive ale fructelor de cătină depind de soi, momentul recoltării și condițiile climatice ale anului. Vedeți în acest material cele mai răspândite soiuri de cătină, cu întrebuințări diferite.
 

CLARA

Soiul Clara crește sub forma de pom, cu coroana deasă, tip spur, rodește pe ramuri anuale și pe creșterile anticipate. Ramurile anuale sunt semierecte, destul de groase, moderat spinoase, cu spini de 4-6cm. Frunzele sunt înguste eliptice, 3-5cm lungime, slab pubescente pe fața inferioară. Fructele sunt mari, oblonge, galben orange, cu pulpa suculentă, pielița subțire și pedicelul de 4-6mm.

Citește și: CÂND ȘI CUM PLANTĂM CĂTINA? Schema de sădire și îngrijire
 
Determinări fizicochimice: masa a 100 boabe 64,1g, pulpa+suc 67%, pielițe 10.3%, semințe 22,7%, zahăr 11,3° Brix, aciditate totală (exprimată în acid tartric) 4,52%, Vit. C 260mg/100g suc, carotenoizi 16,9mg/100 g suc, ulei total: 5.3%.
 
  • Productivitate: 22,5 to/ha în anul V, irigat, pe schema de plantare 3,5x1m.
  • Destinația producției: universală, consum proaspăt și procesare.
  • Merite deosebite: rezitență la îngheț foarte bună, acceptă fără probleme tehnologia de recoltare prin cosire, capacitate bună de refacere a coroanei, precocitate și producție ridicate, rezistent la fusarioza.
Citește și: CĂTINA: BENEFICII ȘI PROPRIETĂȚI. Substanțe active importante 


CORA

Soiul de cătină Cora crește sub forma de pom, cu coroană puternică, înaltă, rodește pe ramuri anuale și pe lăstari anticipați. Ramurile anuale sunt erecte, moderat de groase, cu spini rari de 3-5cm lungime. Frunzele sunt eliptice, 3-5cm lungime, pubescente pe fața inferioară. Fructele sunt relativ mari, eliptice, galben orange, foarte suculente, pielița elastică și rezistentă și pedicelul lung de 5-6mm.
 
Determinări fizicochimice: masa a 100 boabe 72,3g, pulpa+suc 65%, pielite 10.9%, semințe 24,1%, zahăr 10,3° Brix, aciditate totală (exprimată în acid tartric) 4,15%, Vit. C 240 mg/100g suc, carotenoizi 22,5 mg/100g suc, ulei total: 5.2%.
 
  • Productivitate: 27,7 to/ha în anul V, irigat, pe schema de plantare 3,5x1m.
  • Destinația producției: universala, consum proaspăt și procesare.
  • Merite deosebite: coacerea târzie prelungește perioada de recoltare și micșoreaza ecartul termic la congelare, cu efecte financiare considerabile. Rezistent la boli și dăunători.
 

MARA

Soiul de cătină Mara crește sub forma de pom, cu coroana înaltă, aerisită, rodește pe ramuri anuale și pe creșterile anticipate. Ramurile anuale sunt preponderent erecte, destul de groase, puțin spinoase, cu spini de 3-5cm. Frunzele sunt eliptice, 3-5cm lungime, argintii, pubescente pe fața inferioară. Fructele sunt potrivit de mari, eliptice, orange închis, cu pulpa suculentă, pielița elastică și rezistenta și pedicelul de 5-6mm.
 
Determinări fizicochimice: masa a 100 boabe 48,4g, pulpa+suc 63%, pielițe 15.1%, semințe 21,9%, zahăr 15,1° Brix, aciditate totală (exprimată în acid tartric) 5,15%, Vit. C 290 mg/100g suc, carotenoizi 24,1mg/100g suc, ulei total: 4.8%.
 
  • Productivitate: 19,8 to/ha în anul V, irigat, pe schema de plantare 3,5x1m.
  • Destinația producției: universală, consum proaspăt și procesare.
  • Merite deosebite: capacitate foarte bună de refacere a coroanei, aspect comercial excepțional, epiderma foarte groasă și elastică, rezistent la transport, practic imun la fusarioza.
 
Sursa: Agricola
 
loading ...