STUDIU: Plantarea florilor lângă livezi reduce dependența de insecticide

01 apr 2024
Muștele, insectele solzi și gărgărițele care trăiesc în fâșiile de flori sălbatice reduc numărul dăunătorilor din livezi, respectiv, și din numărul de tratamente cu insecticide. Acest lucru este demonstrat de rezultatele unui studiu realizat de Universitatea din Readine (Marea Britanie), scrie SEEDS.
 
În cadrul cercetării, câmpuri de flori au fost înființate lângă 5 livezi de meri din Marea Britanie. O echipă de cercetare de la Universitatea din Reading a constatat că doar 48% dintre copacii din astfel de livezi au avut fructe deteriorate de dăunători. În timp ce într-o livadă obișnuită, 80% din fructe au fost afectate de insectele dăunătoare. În acest caz, plantând fâșii de flori în apropierea livezii, puteți recolta cu 6,9% mai multe mere de calitate premium, transmite Science Daily.
 
Plantarea florilor lângă pomi fructiferi este o modalitate sigură de a preveni deteriorarea culturilor, deoarece reduce dependența de insecticide. Vom obține mai multe insecte bune în ferme și alimente mai sigure în supermarketuri, pe măsură ce se vor planta mai multe fâșii de flori în livezi, a spus Charlotte Howard, autorul principal al studiului.
 
Studiul a folosit fâșii mari de flori sălbatice, care aveau mai mult de 5 metri lățime. În aceste condiții, livezile de măr au avut cu o treime mai puține șanse de a suferi daune ale fructelor, chiar și în perioada de vârf a focarului de afide. Reduceri semnificative ale culturilor deteriorate s-au extins până la 50 de metri de fâșiile de flori.
loading ...