Molia minieră a tomatelor – Tuta absoluta face parte din familia Gelichiidae, ordinul Lepidoptera, clasa Insecta. Specia are statut de carantină și invazivă, respectiv reglementată prin Lista 1A, nr. 321 a EPPO (Organizaţia Europeană pentru Protecţia plantelor). În România a fost înregistrată în 2009, iar în Republica Moldova– în 2011 (neoficial).
Polifagă și atacă plante agricole şi spontane din cca 33 familii (din seră şi câmp deschis), de preferinţă tomatele, vinetele, cartoful, ardeiul etc., dar și buruieni din familia Solanaceae.
Prevenirea și combaterea non-chimică a tutei absoluta
Măsuri de carantină: Este specie de carantină și este necesar să se respecte toate cerinţele fitosanitare conform indicaţiilor pentru Europa (controlul riguros al tomatelor din import și autohtone destinate comerţului și industrializării), fiindcă larva părăsește fructul pentru a se împupa în sol după ce tomatele au fost recoltate.Măsuri agrotehnice:
- rotaţia culturilor în seră şi câmp deschis pentru a lipsi molia „tuta” de planta preferată;
- strângerea și distrugerea prin ardere a plantelor cu simptome, în special a celor din familia solanaceelor, apoi și a resturilor culturilor anterioare infestate;
- prelucrarea solului sau schimbul lui în sere pentru distrugerea pupelor, inclusiv se dezinsectează solul și structura (săparea și lopătarea după modelul grâului „pe făţare”);
- instalarea de plase antiinsecte la ușile din sere ( perdele/plase duble) și în mod special la geamurile de aerisire și închiderea altor deschizături prin care pătrunde aerul, fiindcă molia este perseverentă și caută orice cale de a pătrunde în spaţiile protejate cultivate cu tomate ademenitoare, prin mirosul lor puternic emanate, dar perceput doar de molii;
- solidaritate agronomică a fermierilor: în momentul desfiinţării unei culturi infestate este foarte important ca resturile vegetale să fie distruse prin ardere, deoarece populatia de „tuta” fixată pe acestea obligatoriu va migra pe o altă cultură din imediata vecinătate.
Metode biologice pentru captarea moliilor în masă. Capcane pentru tuta absoluta
- Momeală dublă: feromon + apă. Capsula feromonală suspendată în vasul cu apă (modelul lumânării aprinse). Norma: 20-30 ex/ha și capsula feromonală se schimbă la 4-6 săptămâni.
- Capcane lipicioase: „Delta-adezive” încă de la plantarea răsadului; este nepericuloasă, dar concomitent se lipesc alte insecte dăunătoare, ca musculiţa albă de seră, tripşii, afidele și curăţarea capcanei necesită insistenţă. Instrucţiunea de utilizare a capcanei „Delata-adezive” se obţine de la producător.
- Capcană cu bec + capsulă feromonală: se captureaza masculii și femelele; funcţionează noaptea spre dimineaţă, cand „tuta” este cea mai activă (cu 3-4 ore înaintea răsăririi soarelui); funcţionează de la energie solară și în locaţii fără sursă energetică clasică (model – iluminatul stradal).
- Benzi adezive + capsule feromonale în tavanul serei: (i) transparente (pentru spatiile protejate, în care se utilizează și insectele benefice, gen trihogramă; (ii) galbene pentru spaţiile în care nu se utilizează insecte benefice. Benzi adezive negre cu capsule feromonale în jurul serei pe dinafară, care sunt foarte utile pentru observarea zborului dăunătorului din exterior spre interior.
- Biopreparatul „Bactospeine DF” (Bacillus thuringiensis var. kurstaki) combate larvele.
- Parazitoidul ovifag Trichogramma (la comandă din ex-Institutul de Protecţe a Plantelor).
- Ploșniţa prădătoare Macrolophus pygmaeus este un prădător universal cu denumirea comercială „Macroline” (producător „Bioline AgroSciences”) și consumă prin sugere conţinutul ouălor și larvelor de „tuta”, musculiţa albă de seră și alte larve de pe tomate.
Tuta absoluta - Combaterea chimică
După pătrunderea „tutei” în cultură, combaterea devine dificilă sau irealizabilă, fiindcă:
- numărul de generaţii mare pe an crește densitatea populaţiei într-un timp scurt, fiind întâlnite pe plante în toate stadiile de dezvoltare: oul, larva, pupa, adult;
- insecticidele nu o combat eficient, fiindcă larvele formează mine largi în interiorul frunzei si altor organe, adică penetrarea subtanţei active este limitată;
- ca și alte insecte din „import”, molia a pătruns în Europa și ţara noastră ca rase deja rezistente la o vastă gamă de produse de uz fitosanitar și multiplele tratamente chimice în continuare duc la „educarea” raselor rezistente de molie, după modelul virușilor.
- „tuta” poate suporta condiţii de mediu extreme, precum temperaturi scăzute sau ridicate, adică schimbările climatice nu le omoară ca și pe alte insecte dăunătoare sau folositoare.
Produse fitosanitare pentru dezinsectarea chimică a construcţiilor şi suprafeţelor din sere
În cazuri aparte (sere noi), pentru stoparea pe cât posibilă răspândirii moliei în sere se recomandă tratamente cu preparatele din grupa celor cu acţiune sistemică, de contact si translaminară, omologate în ţară: AFFIRM (benzoat de emamectin) 1,4-1,5 g/kg fiindcă larvele au un mod de viaţă ascuns (în mina din frunze) și, odată intrate în cultură, combaterea este dificilă sau imposibilă.
Întotdeauna respectaţi instrucţiunile de utilizare, dozare și precauţiile!
Bibliografie: PROTECŢIA INTEGRATĂ A CULTURILOR SOLANACEE ȘI REZILIENŢA LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE