USTUROIUL ELEFANT: ÎNTRE CEAPĂ, USTUROI ȘI PRAZ. Cum se cultivă

12 oct 2023
Soiul de usturoi elefant sau Racambol este mult mai mare decât cel clasic, și ceva mai iute. Deseori, cei ce îl gustă spun că aroma usturoiului elefant este la granița dintre praz, ceapă și usturoi. Se remarcă printr-o creștere mare, o căpățânăa fiind cât diametrul unui pumn. De asemenea, și tulpina (fusul) crește mai viguroasă și mai înaltă (depășește 1 metru) decât la soiurile obișnuite de usturoi.
 
Ce contine și ce greutate are o căpățână de Usturoi elefant
Căpățânile ating deseori greutatea de 150 – 200 grame. Trebuie spus că usturoiul, inclusiv acest soi, are în componența sa vitamina A și C, precum și fier și proteine. De asemenea, are și unele substanțe fungice, usturoiul putând fi folosit cu succes ca insecticid natural în gradină. În componența lui, mai găsim caroten, alicina și glucide. Soiul are o rezistență foarte bună și la fusarioza.


 
Plantare și conditii optime
Irigarea joacă și aici un rol important, așadar, puteti să aveti căpățâni și mai mari dacă le dați apă pe parcursul dezvoltării (în special, în primăvară). Înainte de plantare, e bine să vă creați compost sau humus. Puteți crea un pat de 75 cm și să plantați 4 căței, la distanțe egale unele de altele. Iar între ei, pe rând, puteți să lăsați minim 10 cm. Acoperiți apoi cu pământ și compost. Lăsăm să prindă rădăcini (îl plantăm toamna) și îl recoltam în vara următoare.
 
Dacă trăiți într-o zonă mai friguroasă, trebuie să știți că temperaturile scăzute inhibă creșterea usturoiului. Umiditatea mai mare este pe placul acestui soi de usturoi, dar evitați să aveți apa pe sol sau în jurul rădăcinilor. Are nevoie totodată, de căldură și de o expunere mare la soare.
 
Fertilizare
Primavara devreme, după ce avem 3-4 frunzulițe, putem da cu găinaț de pasăre, o singură dată. Când bulbul se formează, putem utiliza cenușa (soluție pe bază de apă cu cenușa). Udăm de 2-3 ori, la un interval de 2 săptămâni.
 
Înmulțire
Se înmulțește ca orice alt usturoi: dintr-un cățel se va dezvolta o căpățână. Se pune un cățel în pământ și din acesta se formează o nouă căpățână.
 
De obicei, face un fus central, apoi cățeii se dezvoltă de jur-împrejur. Pot fi și cazuri, în care cățelul pus în pământ nu se dezvoltă sub forma de fus, ci doar ca o ceapă. E bine să alegeți pentru plantare cățeii cei mai mari din recolta dvs.
 
Spor la grădinărit!
 
Sursa: Cultivă profitabil 
loading ...