VESTE BUNĂ PENTRU PRODUCĂTORII DE MERE: Oportunități suplimentare de export

13 mar 2024
Iranul a introdus taxe la export pentru mere, începând cu 20 martie 2024, pentru o perioadă de trei luni. Potrivit analiștilor, asta va agrava și mai mult situația de pe piața globală a merelor proaspete, scrie EastFruit.
 
Având în vedere că Iranul este unul dintre cei mai mari patru exportatori de mere din lume, alături de Italia, China și Polonia, retragerea sa de pe piață va avea un impact semnificativ asupra prețurilor acestor fructe. Este o veste bună, în special, pentru Moldova unde încă mai sunt în depozit mere de calitate din recolta 2023. În consecință, în viitorul apropiat, s-ar putea deschide oportunități suplimentare pentru exportul de mere în țările din Orientul Mijlociu și Asia Centrală pentru Moldova.
 
Potrivit informațiilor anunțate de Ahmad Hani Nozari, ministrul adjunct al Dezvoltării Comerciale al Ministerului Dezvoltării Agricole, taxa va fi de 35% din valoarea de export a mărfurilor și va fi valabilă trei luni. De fapt, până la sfârșitul sezonului de vânzări pentru recolta 2023. Motivul introducerii taxei a fost nivelul ridicat al prețurilor interne la mere și teama de lipsă a acestor fructe pe piața locală.
 
Experții EastFruit notează că, în sezonul actual, Iranul, profitând de nivelul ridicat al prețurilor mondiale la mere, a reușit să crească exportul de mere proaspete cu 30% față de sezonul 2022/23. În special, din august 2023 până în ianuarie 2024 inclusiv, peste 437 de mii de tone de mere au fost exportate din Iran.
 
Introducerea unei taxe ar putea duce la o scădere bruscă a volumelor exporturilor de mere, deoarece merele iraniene sunt deja poziționate drept ieftine, astfel încât producătorii și angrosiștii primesc deja un preț scăzut per kg de mere din depozit.
 
 
loading ...