VITALIE GORINCIOI: “Sute de mii de tone de mere rămân în depozitele din țară. Suntem nevoiți să dăm merele cum le-om da, doar să ne acoperim cheltuielile„

25 mar 2022

Producătorii de mere sunt într-o situație critică, au investit bani enormi pentru a avea producție de calitate, au depozitat fructele în frigidere, în speranța că în a doua parte a iernii, început de primăvară le vor vinde la un preț bun, dar s-au pomenit în situația în care nu le pot realiza.

Vsevolod Dabija, producător de mere din raionul Dondușeni a strâns o roadă de 1600 de tone de mere dintre care a reușit să realizeze doar aproximativ 500 de tone. De când a început războiul, agricultorul spune că nu a vândut încă nimic.

 S-a pornit primul camion spre Rusia, dar cu foarte multe probleme, a stat blocat 4 zile în vama din Moldova, e rând, greu trec. Acum așteptăm încă nu a ajuns la destinație, nu știm cum și cu cât se vor vinde. Este foarte complicat. Sperăm măcar investițiile să le scoatem, dar nu știu, a declarat pentru AGROMEDIA, Vsevolod Dabija.



Imposibilitatea transportării merelor prin Ucraina a paralizat procesul de export a fructelor moldovenești în Federația Rusă și Bielorusia, cea mai mare piață de desfacere pentru fructele din țara noastră. Traseul mult mai lung pe care ar trebui să-l parcurgă transportatorii în prezent a dus la costuri extrem de mari și o mulțime de alte impedimente. Despre acestea, pentru AGROMEDIA, a vorbit în detalii, Vitalie Gorincioi, președintele de onoare al Asociației „Moldova Fruct”.

Dacă înainte luam un container și repede îl duceam la Odesa, perfectam actele și-l transmiteam, acum acest proces durează trei săptămâni, prin portul de la Constanța. Logistica este de 3 ori mai scumpă. Dacă un camion dus până la frontiera cu Rusia costa 2,5, 3 mii de dolari, acum este 7 mii de dolari.

Altă problemă: necesitatea unor permise pentru aflarea pe teritoriile unor țări din UE, cum ar fi Ungaria, Slovacia. Agricultorii din Polonia nu dau voie la camioanele cu mere moldovenești sa treacă frontiera cu Bielorusia. Au stat camioanele câte 3, 4 zile în rând, și acum stau.
Plata și convertirea valutei este o altă problemă în Rusia. Instabilitatea rublei îi face pe consumatorii de acolo să fie reținuți, nu vor să ridice prețurile.

În România avem speranțe. Miercuri vom merge la București să discutăm cu reprezentanții rețelelor de magazine de acolo, cu oferte concrete, grafice de livrare, dacă vor prelua o parte din marfă, va fi un ajutor foarte mare. Ambasadorul României ne-a promis că ne va ajuta.

Suntem nevoiți să dăm merele cum le-om da, doar să ne acoperim cheltuielile. E ușor de zis: nu le vând rușilor, mai bine le arunc, asta spun doar cei care nu au muncit și nu au investit bani enormi pentru a crește aceste fructe.

În prezent merele moldovenești se vând pe piața din Rusia, în Orientul Mijlociu, Golful Persic și în cantități mici, în România.
 
 
loading ...