BUNE PRACTICI PENTRU UN START BUN AL CULTURII DE FLOAREA-SOARELUI

20 mar 2024
Fermierii se pregătesc deja de semănatul culturii de floarea-soarelui. Care sunt bunele practici de care trebuie sa țină cont încă de la început pentru a asigura premisele unei culturi de succes? Citiți în acest material.
 
Important! Alegeți hibrizii potriviți de floarea-soarelui. Combateți buruienile, dăunătorii și bolile
 

Pregătirea terenului

Pentru ca hibrizii să atingă potențialul genetic de producție, pregătirea patului germinativ reprezintă o verigă tehnologică esențială, verigă de care depinde calitatea lucrării de semănat, extrem de importantă, ce determină încă de la început succesul sau insuccesul culturii. Calitatea, starea și reglajul semănătorii sunt, de asemenea, esențiale, la fel ca viteza de semănat și adâncimea de semănat. Adâncimea optimă recomandată de Syngenta este de 4-7 cm.

Trebuie evitat semănatul prea adânc. Un semănat prea adânc determină o răsărire neuniformă, întârziată, cu perioadă mai lungă în care tinerele plantule se vor afla în zona ridicată de sensibilitate la atacul dăunătorilor, al bolilor, la îmburuienare, la fluctuațiile de temperatură, dar și cu un impact negativ în ceea ce privește următoarele lucrări de întreținere ce trebuie efectuate. Vorbim aici despre combaterea în postemergență a buruienilor, pentru că un răsărit eșalonat va cauza un lan neuniform cu plante în diferite stadii de dezvoltare, ce va face dificilă alegerea momentului optim de aplicare a erbicidului în vegetație. O altă lucrare extrem de importantă care este afectată de răsăritul eșalonat este recoltatul, pentru că vom avea plante ajunse la supramaturare, cu risc mare de scuturare, cu pierderi de recoltă și cu impact negativ și pentru următoarea cultură în ceea ce privește samulastra de floarea-soarelui, plante la maturitatea optimă de recoltat, dar și plante cu umiditate ridicată ce va face recoltatul greu si anevoios, cu un consum mai ridicat de combustibil.
 

Combaterea buruienilor și a dăunătorilor

Un sol bine pregătit trebuie să rămână curat, pentru ca floarea-soarelui să aibă cele mai bune condiții de răsărire și de dezvoltare încă din primele stadii de vegetație, fără a avea concurență pentru factorii de vegetație din partea buruienilor. Combaterea buruienilor este o verigă esențială a tehnologiei de cultură, fiind necesar a fi efectuată încă din preemergență pentru exprimarea potențialului genetic maxim al hibrizilor.
 
Soluțiile Syngenta pentru combaterea buruienilor în preemergență sunt reprezentate de produsele Dual Gold® și Gardo® Gold.
 
Combaterea buruienilor în postemergență este la fel de importantă, de aceea trebuie efectuată cu un produs cu eficacitate ridicată, dar nu mai puțin important și cu selectivitate ridicată față de plantele de floarea-soarelui.
 
Listego® Pro conține adjuvantul unic COLLEAF, care are rol în retenția superioară a erbicidului pe suprafața frunzelor și îmbunătățește absorbția acestuia. Erbicidul are spectru complet de combatere cu eficacitate ridicată pe cornuți, pălămidă, ambrozie, ciumăfaie, lobodă și graminee anuale.
 
Pe lângă buruieni, floarea-soarelui poate fi atacată și de Orobanche cumana, plantă parazit cu un grad ridicat de agresivitate și virulență cu impact negativ asupra producției. Suprafețe mari în Moldova sunt  afectate de prezența acestui parazit. Pentru combaterea eficientă a acestuia, este nevoie de o strategie complexă în care să înglobăm toleranța genetică a hibridului și combaterea chimică cu Listego® Pro, astfel folosind cele două metode, gestionăm mai bine apariția mutațiilor acestui parazit.
 
Listego® Pro, reprezintă soluția pentru combaterea optimă a buruienilor și a Lupoaiei, un produs complet și complex în postemergență pentru utilizare în tehnologiile A.I.R TM și Clearfield®Plus.
 
Listego® Pro asigură un control excelent al buruienilor și al tuturor raselor de lupoaie cu efect de lungă durată datorită noii formulări cu un risc scăzut de fitotoxicitate asupra culturii de floarea-soarelui, maximizând potențialul genetic al hibrizilor A.I.R.™ de la Syngenta și Clearfield® Plus.
 
Listego® Pro se poate aplica în doza de 0,6 l/ha până la 1,0 l/ha, în stadiul de 2 -8 frunze ale culturii. Pentru controlul Orobanche cumana produsul se va utiliza în doza maximă de 1,0 l/ha de la stadiul de 2 frunze la stadiul de 8 frunze ale culturii, sau eșalonat, în doză de 0,5 l/ha în stadiul de 2-6 frunze și 0,5 l/ha în stadiul de 6-8 frunze. Nu se recomandă utilizarea în amestec cu alte produse.
 



Bolile în cultura de floarea-soarelui

Fermierii trebuie să fie foarte atenți în cultura de floarea-soarelui și la mană, una din cele mai dăunătoare boli întâlnite. Pagubele pot ajunge chiar până la compromiterea totală a culturilor.
 
Măsurile de prevenție pe care fermierul trebuie să le aplice se referă, în special, la asigurarea unui start rapid în vegetație și includ alegerea unor hibrizi cu pornire rapidă în vegetație, semănat în epoca optimă și asigurarea unei structuri optime a solului, prin corectarea zonelor compactate. Măsurile agrotehnice trebuie însoțițe de utilizarea semințelor tratate cu fungicide cu rol în suprimarea infecțiilor de mană pe fondul unei răsăriri rapide a plantelor de cultură.  
 
Toleranța la mană a reprezentat una din direcțiile cercetării Syngenta din ultimii ani. Grupul M9 este constituit din hibrizi toleranți genetic la toate rasele de mană din Moldova. Printre aceștia se află: SY Futura AR, Sumiko HTS, Subaro HTS, Suomi HTS, Sureli HTS, Subeo HTS, SY Experto, Talento, SY Onestar CLP și SY Michigan CLP.



Nu doar mana le dă bătăi de cap fermierilor care au înființat culturi de floarea-soarelui. Sclerotinia de colet, ruginile, Phoma, Phomopsis apar în primele fenofaze, pentru ca apoi să vină rândul septoriozei, a sclerotiniei de tulpină, a alternariei. Totul culminează cu Botrytis și sclerotinia de capitul, care se dezvoltă la formarea capitulului. Pagubele provocate de sclerotinia de tulpină pot ajunge la 60%, în timp ce Phomopsis cauzează pierderi de până la 40%, la fiecare adăugându-se pierderi ale conținutului de ulei de până la 4%.



Fungicidul Amistar® Gold este soluția recomandată de Syngenta, specialistul în combaterea  putregaiurilor, ce oferă protecție de lungă durată. Vorbim de un produs cu două componente cu moduri de acțiune complementare, care ajută la combaterea agenților patogeni. Vorbim de preluare graduală și activitate sistemică locală în frunze, activitate preventivă cu translocare acropetală. Un alt avantaj major pe care-l oferă Amistar® Gold este reprezentat de partea de efect de biostimulant, efect de înverzire.
 
Sporul de producție înregistrat în urma folosirii Amistar® Gold poate ajunge până 300 kg/ha. Amistar® Gold se aplică preventiv începând cu stadiul de 10 frunze (BBCH 20 – BBCH59) până la apariția florilor ligulate vizibile între bractei cu buton floral închis.
 
Se aplică în doză de 1,0 l/ha și nu se aplică mai mult de 2 tratamente pe cultură, intervalul dintre aplicări fiind de minim 21 de zile.

Program tehnologic pentru cultura de floarea-soarelui
 


 
Vă invităm să aflați mai multe detalii despre produse pe www.syngenta.md și să luați legătura cu reprezentanții Syngenta din zona dvs.
  • Zona Nord: Vitalie Ursachi, tel.: 069 108 576
  • Zona Centru: Victor Camerzan, tel.: 061 230 330
  • Zona Sud: Vicor Timotin, tel.: 061 088 030


 
loading ...