CUM ALEGEM CORECT ÎNGRĂȘĂMINTELE PENTRU FERTILIZAREA FOLIARĂ CU BOR

06 feb 2024
În ultima perioadă, interesul pentru îngrășămintele cu bor a crescut semnificativ. Acest lucru se datorează importanței borului pentru dezvoltarea multor culturi, dar, în special, pentru cele oleaginoase, sfecla de zahăr și cartofi. Deficiența de bor este observată ușor: modificări specifice ale culorii, formei și dimensiunii frunzelor și, ulterior, prin modificări în alte părți ale plantei.
 

Importanța borului pentru dezvoltarea culturilor

Importanța borului în nutriția minerală a plantelor este incontestabilă. Borul favorizează creșterea și dezvoltarea țesuturilor plantei. În caz de deficiențe de bor, se semnalează întârzierea creșterii rădăcinii (Fig. 1) și a tulpinii, iar în situații de deficiență severă - moartea completă a punctelor de creștere și apariția lăstarilor apicali și laterali.
 
Borul determină procesele normale de polenizare și fertilizare a florilor, influențând numărul de fructe și semințe. Din cauza absenței sale, florile pot avorta.
 
Borul reglează sinteza și transportul carbohidraților, crescând conținutul de amidon din tuberculii de cartofi și zahărul din rădăcinile de sfeclă de zahăr.
 
Ca parte a peretelui celular, borul îmbunătățește uniformitatea coacerii, aspectul produselor, depozitarea și transportul.
 
Cu suficient bor, plantele absorb mai bine calciul, azotul și fosforul, iar procesele de sinteză a aminoacizilor și proteinelor sunt optimizate. La boboase, borul este necesar pentru formarea și funcționarea normală a bacteriilor simbiotice fixatoare de azot.
 
Necesitatea utilizării îngrășămintelor cu bor este legată de proprietatea importantă a acestui nutrient - nu trece de la frunzele bătrâne la cele tinere. Prin urmare, frunzele tinere suferă cel mai mult din cauza deficienței de bor. Astfel, fertilizarea cu bor trebuie repetată la intervale frecvente.
 
Din lipsă de bor, apar diverse boli ale plantelor (la rapiță se observă crăparea tulpinii, sistemul radicular este deformat, iernarea este dificilă, înflorirea întârzie, devine neuniformă, putrezește miezul; se înregistrează golirea sfeclei; apare necroza vasculară la struguri; brunificarea conopidei; bacterioza inului; rapănul la cartofi etc.).
 
Seceta este unul din motivele care poate cauza deficit de bor, deoarece numai borul solubil în apă este considerat disponibil pentru plante, iar concentrația de bor în sol este nesemnificativă. Perioada în care plantele au cea mai mare nevoie de nutriția cu bor este perioada de creștere intensivă și înmugurire - începutul înfloririi. Din cauza deficitului de bor, pierderile de randament pot fi de 20-30%.

 
Tipuri de îngrășăminte cu bor

Gama de îngrășăminte cu bor pentru fertilizarea foliară este foarte largă. Sunt îngrășăminte uscate - sub formă de acid boric pur și borat de sodiu sau lichide - sub formă organică de bor, în principal boretanolamină.
 
Forma de prezentare a îngrășămintelor cu bor influențează eficacitatea utilizării acestora. Nu toate îngrășămintele cu bor oferă aceeași calitate sau concentrație de bor disponibil. Doar borul purificat de înaltă calitate, ușor accesibil, are efecte pozitive, semnificative și pe termen lung.
 

Dezavantajele formelor uscate

Majoritatea compușilor de bor sunt absorbiți slab de suprafața frunzelor și nu pot fi utilizați de plantă ca sursă de bor deoarece au solubilitate scăzută și fitotoxicitate ridicată. Solubilitatea rapidă și completă garantează disponibilitatea borului pentru plante.
 
De exemplu, acidul boric și tetraboratul de sodiu (borax) sunt compuși slab solubili. De asemenea, trebuie amintit că îngrășămintele pe bază de borax, pe lângă bor, conțin și cantități mari de sodiu, care poate avea un efect toxic asupra plantelor. Iar unii borați prost purificați pot conține metale grele și alte impurități toxice.
 
În plus, acidul boric se usucă rapid și se cristalizează pe frunză, ceea ce blochează complet pătrunderea borului în plantă și crește riscul de fitotoxicitate.
 
Beneficiile utilizării poliboraților organici
Pentru a crește solubilitatea și biodisponibilitatea borului, cel mai des, sunt utilizate formulări cu monoetanolamină. Acești compuși sunt complet solubili în apă și îngrășăminte lichide NPK și nu conțin cloruri, sodiu sau metale grele, minimizând riscul de contaminare, arsuri sau fitotoxicitate.
 
Acești complecși de bor organic poliborat au proprietăți excelente de umectare și de reținere a apei, care promovează acoperirea uniformă a suprafeței frunzelor și penetrarea și adsorbția borului în plantă. În special, acest lucru se realizează prin reducerea semnificativă a umidității relative a aerului la care soluția aplicată pe frunze va rămâne umedă.
 
Îngrășămintele lichide cu bor pe bază de boretanolamină sunt considerate astăzi unul dintre cele mai comune îngrășăminte cu bor de nouă generație, deoarece au o solubilitate ridicată și conțin o formă organică de bor, care îmbunătățește absorbția acestuia.
 
Boretanolamina din Quantum Bor Activ are fitotoxicitate scăzută pentru plante, ceea ce este deosebit de important pentru insectele benefice (în special albinele). Toată lumea știe că boraxul și acidul boric au un efect insecticid.


 
Avantajele îngrășămintelor „Quantum - BOR ACTIVE”:
  • Un îngrășământ lichid foarte concentrat pe bază de boroetanolamină, conceput pentru a preveni și ameliora simptomele deficienței de bor.
  • Prezența activatorilor de absorbție și transport a borului în formulă, crește coeficientul de asimilare a borului, favorizează acțiunea rapidă și crește mobilitatea acestui oligoelement în plantă.
  • Nu există practic niciun risc de fitotoxicitate și deteriorare a frunzelor.
  • Solubilitate, compatibilitate și tehnologie de aplicare înaltă.
  • Disponibilitatea unor nutrienți suplimentari, care cresc eficacitatea fertilizării foliare.
  • Produs numai din materii prime de înaltă puritate de la producători de top la nivel mondial.
loading ...