TRATAMENTE LA FLOAREA-SOARELUI ÎN PRIMELE FAZE DE DEZVOLTARE. Recomandări

05 jul 2023
În ultimii ani, în ţara noastră, ca urmare a cererii tot mai mari de pe piață, se constată o creştere semnificativă a suprafeţelor cultivate cu floarea-soarelui. Pe lângă faptul că este o cultură rentabilă din punct de vedere economic, necesită mare atenție atunci când este vorba despre tehnologia de cultură.

Floarea-soarelui este o mare consumatoare de elemente nutritive, fiind mai pretenţioasă la aprovizionarea solului cu potasiu, azot şi fosfor. Este sensibilă la îmburuienare în prima parte a vegetaţiei. De asemenea, floarea-soarelui, după cum bine cunoaștem, este frecvent atacată de numeroase boli, dintre care pagube mai mari aduc mana, putregaiul alb, putregaiul cenuşiu, pătarea brună şi frângerea tulpinilor.

Cu recomandări pentru o tehnologie de cultură bine pusă la punct, vine Sergiu Panuța, director comercial și tehnic ADAMA. Specialistul prezintă rezultatele frumoase, obținute pe lotul demonstrativ, înființat de compania ADAMA, la Mărăndeni, Fălești.
 

SCHEMA DE PROTECȚIE LA FLOAREA-SOARELUI

Pe lotul demonstrativ, cultura de floarea-soarelui a fost înființată după tehnologia Clearfield®. Tratamentele efectuate, care au dat un rezultat foarte bun, de la însămânțare și până în faza BBCH 16, au fost următoarele:

BBCH 14 – 4 frunze ale culturi:
  • Buruieni mono- și dicotiledonate anuale: Saltus 80 SL, 0,30 (l/kg / ha).
BBCH 16 – 6 frunze ale culturii:
  • Buruieni mono- și dicotiledonate anuale: Saltus 80 SL, 0,30 (l/kg / ha).
  • Afide (Aphididae): Mavric 2 F, 0,30 (l/kg / ha).
  • Alternarioza (Alternaria helianthi), Fomopsis (Phomopsis helianthi), Putregai alb (Sclerotinia sclerotiorum): Custodia 320 SC, 1,0 (l/kg / ha).
  • Pentru a ajuta plantele să facă față stresului hidric și termic și a îmbunătăți absorbția azotului: ExelGrow, 0,75 (l/kg / ha).
Pentru a combate mai multe valuri de buruieni, am decis ca norma de aplicare pentru Saltus să o divizăm în două aplicări: la 4 și la 6 frunze ale culturii. Astfel, am controlat efectiv faza mai sensibilă de dezvoltare a lobodei.

Tratamentele menționate ne-au permis să menținem atacul bolilor și dăunătorilor sub pragul minim de dăunare, explică specialistul.

Pentru mai multe detalii despre doze și perioade de aplicare a tratamentelor la floarea-soarelui, vedeți materialul VIDEO.
loading ...