TEHNOLOGIILE PRIND RĂDĂCINI ÎN VIE. La Sălcuța, provocările devin decizii calculate

26 mar 2025
Într-o zonă cu tradiție viticolă, unde fiecare decizie poate influența calitatea vinului, Vinăria Sălcuța a făcut un pas important spre viitor. Introducerea stațiilor meteo digitale în vie nu a fost doar o inovație, ci o necesitate pentru a rămâne competitivi într-un climat tot mai imprevizibil. Astăzi, Sălcuța este un exemplu despre cum tehnologia poate face diferența între intuiție și strategie. Investițiile în tehnologii agricole moderne au transformat provocările zilnice în decizii calculate.
 
Prima stație am instalat-o acum 4 ani în cadrul unui proiect. Am ales stațiile METOS, de la compania Biosfera. La acel moment, părea doar un experiment. Astăzi, nu ne mai imaginăm munca fără ea. Ne-a ajutat să optimizăm costurile, să lucrăm mai calculat, să economisim resurse și să evităm pierderi. Stațiile meteo sunt aliatul nostru în lupta cu bolile, vremea capricioasă și costurile ridicate, povestește Andrei Gangan, agronom Sălcuța SRL.
 
Astfel, specialiștii au acces în timp real la date despre temperatură, umiditate, precipitații, direcția și viteza vântului, dar și fenomene mai greu de anticipat, cum ar fi roua – un factor esențial în decizia de a începe sau amâna lucrările. Agronomul primește în fiecare dimineață alerte privind condițiile din vie și poate decide rapid: dacă este necesar de intervenit, cu ce tip de lucrare, în ce moment al zilei și pe ce sector exact.
 


Ne organizăm timpul mult mai eficient. Dimineața, în loc să meargă mecanizatorii în câmp în orb, verifici condițiile, vezi dacă e vânt, dacă e umiditate mare sau dacă sunt șanse de precipitații. Sunt zile în care timpul pare să fie favorabil, dar stația îți arată că există rouă pe frunze sau sol. Asta înseamnă că tratamentul fitosanitar ar fi ineficient, ba chiar pierdere de bani. În acele cazuri, reprogramăm lucrarea după-amiază, când condițiile sunt optime. Așa economisim motorină, timp și produse scumpe de protecție. Chiar și diferențele mici contează. O lucrare făcută în fereastra potrivită are eficiență maximă, explică Andrei Gangan.
 
Date precum – temperatura, umiditatea, durata umezelii – sunt analizate continuu. Astfel, stațiile emit alerte preventive atunci când se întrunesc scenariile favorabile dezvoltării bolilor.
 
Primim alerte care ne spun, de exemplu, că sunt condiții favorabile pentru apariția manei la vița-de-vie. Intervenim la timp, fără să așteptăm simptomele vizibile. Asta înseamnă protecție eficientă și, mai ales, economie de substanțe și intervenții, menționează agronomul.
 
Un beneficiu pe termen lung îl reprezintă și istoricul meteorologic salvat în platformă. Acesta le permite specialiștilor să compare sezoane și să ajusteze calendarul de lucrări în funcție de tendințele climatice observate.


 
Potrivit lui Sergiu Smocinschi, fondatorul Biosfera SRL și AGRODAT.md, accesul la date devine unul dintre cele mai importante instrumente ale agriculturii moderne:
 
Fermierul de azi nu mai poate miza doar pe rutină sau instinct. E nevoie de date clare, în timp real, și de capacitatea de a lua decizii bazate pe ele. Noi lucrăm cu o rețea extinsă de stații meteo răspândite în toată țara, care oferă o imagine de ansamblu asupra riscurilor, tendințelor și condițiilor favorabile sau nefavorabile pentru culturi. Toate aceste date sunt disponibile fermierilor pe platforma AGRODAT.md. Aceste informații sunt structurate și puse la dispoziția celor care vor să se adapteze rapid și eficient. Astfel, fermierii din toate zonele țării pot accesa în timp real informații despre prognoza vremii, temperatura solului, condiții optime de semănat, doar accesând AGRODAT.md, susține Sergiu Smocinschi.
 
Transformarea digitală a agriculturii nu înseamnă doar tehnologie, ci o nouă metodă de lucru: bazată pe anticipare, pe adaptare și pe decizii fundamentate. La Sălcuța, stațiile meteo au devenit mai mult decât un instrument – sunt un partener de încredere, care ajută zilnic la economisirea resurselor, protejarea culturii și, în final, obținerea unui vin de calitate.
loading ...