DORIN JARDEȚCHI: Tehnologiile moderne ne oferă precizie, randament și implicare minimă a factorului uman

29 mai 2024
Dorin Jardețchi gestionează împreună cu tatăl său circa 100 de hectare de teren agricol în satul Varnița, raionul Anenii Noi, pe care cultivă, în mare parte, legume și - pentru asolament - culturi cerealiere. Fermierul optează pentru soiuri noi, cu randament mare la hectar. De asemenea, a investit în combine performante de recoltat și sortat ceapa și morcovul și în tehnologii moderne, care sporesc calitatea muncii. De la bun început, tânărul a înțeles că fără un sistem de irigare bine pus la punct, nu poate face performanță.
 
Am trecut aproape prin toate tipurile de irigare: aripile de ploaie, picurători, mașini cu tambur, acum irigăm cu mașinile liniare, cele mai convenabile pentru noi. Mașinile sunt avantajoase, au nevoie de presiune mică de lucru, economia de energie este mare, necesită deservire minimă, susține legumicultorul.
 
Una din problemele cu care se confruntă fermierul este lipsa forței de muncă. Astfel, planifică minuțios activitatea din câmp și investește în tehnologii moderne care îi permit efectuarea lucrărilor cu implicarea unui număr redus de muncitori.
 
După 2 ani de muncă cu tractoarele cu autopilot, putem spune că au un randament de lucru dublu față de cele clasice. Mecanizatorul poate începe munca mai devreme și finaliza mai târziu pentru că nu obosește. Lucrările efectuate sunt mult mai calitative, cu precizie înaltă, spune Dorin Jardețchi.
 
O altă tehnologie pe care o regăsim în gospodăria lui Dorin Jardețchi este drona agricolă. Întrucât irigă toate culturile, inclusiv cerealele, porumbul crește destul de înalt într-un timp destul de scurt. Astfel, la o anumită etapă, este imposibil de realizat tratamentele cu ajutorul stropitorilor clasice. Aici, îi vine în ajutor drona.
 
Inițial, am testat drona, apelând la serviciile unor companii. Dar, am ajuns la concluzia că este utilă pentru noi inclusiv la legume și am decis să achiziționăm drona proprie. La legume, dacă nu efectuăm tratamentele la timp, putem suferi pierderi mari. Drona ne permite să respectăm acest principiu chiar și după ploi, ceea ce cu tractorul nu putem face, menționează legumicultorul.
 
În perioada următoare, agricultorul planifică achiziționarea unei stații meteo, care să îi ofere mai multe informații de monitorizare și gestionare a calității culturilor agricole. Stația va asigura date atât pentru drona agricolă pe care o utilizează, cât și pentru agricultor, permițând intervenții mai rapide atunci când cultura are nevoie. Fermierul și-a dotat gospodăria cu tehnologii moderne cu suportul proiectelor ADMA și FTI, fapt ce i-a permis să reducă din cheltuieli.
 
Material realizat cu suportul FTI, Agrotek Arena. Agrotek Arena este o inițiativă dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...