DE CE ALEG TURIȘTII SĂ VIZITEZE MOLDOVA? Cine sunt cei care-și petrec vacanța în țara noastră?

08 dec 2023
Investițiile în dezvoltarea infrastructurii turistice, eforturile de promovare a brandului turistic, culturii pe plan internațional dau primele roade. Percepția Moldovei ca destinație turistică de către vizitatorii străini este în creștere, iar numărul celor care aleg Moldova pentru a-și petrece vacanța este în creștere. Vorbim aici deja și de cetățeni străini, nu doar despre moldovenii din diasporă.

De ce vin turiștii în R. Moldova?

Magenta Consulting a realizat un studiu în urma căruia s-a constatat că turiștii aleg R. Moldova pentru:
  • petrecerea timpului liber (33%),
  • vizitarea rudelor și prietenilor (17%),
  • activitatea profesională sau de afaceri (18%).
 
Din ce în ce mai mulți membri ai diasporei aleg să își petreacă vacanțele în Moldova, orientându-se spre explorarea țării și se bucură de activități de agrement. Studiul din 2023 indică o schimbare interesantă în comportamentul turistic al diasporei moldovenești. În 2018, 60% dintre aceștia veneau în Moldova pentru a vizita rudele și prietenii, pe când în acest an, doar 27% au declarat că au venit cu acest scop.
 
Printre factorii care îi motivează pe vizitatori să vină la noi în scop turistic se numără:
  • recomandările personale din partea familiei, prietenilor, rudelor (41%),
  • urmate de accesibilitatea prețului călătoriei în Moldova (27%),
  • dorința de a gusta vinul moldovenesc (25%)
  • și dorința de a vizita vinării și beciuri moldovenești.
 

Cu ce asociază turiștii R. Moldova?

Faptul că Moldova este o țară vinicolă are o influență mare asupra turiștilor. Cei mai mulți dintre aceștia (44%) asociază Moldova cu vinul. 25% asociază Moldova cu bucate tradiționale, 16% cu o țară frumoasă și 14% cu oameni prietenoși. Alte asocieri menționate au fost familie, respect, evenimente, festivaluri și tradiții. Cei mai mulți din diasporă (48%) asociază Moldova totuși cu familia/patria.
 
73% dintre turiști își organizează singuri călătoria. Printre dificultățile întâmpinate sunt în principal legate de transport și prețuri. Cei mai mulți (28%) dintre aceștia au menționat lipsa zborurile directe, iar 62% dintre vizitatorii din diasporă au semnalat prețurile mari.
 
Studiul a mai relevat că turiștii preferă sejururi relativ scurte, 69% dintre respondenți rămân în țară mai puțin de o săptămână. 18% stau în țară între 1-2 săptămâni, iar 6% au menționat o lună.
 

Care sunt destinațiile preferate ale turiștilor?

Chișinăul a fost destinația principală pentru 87% dintre turiști. Aproape jumătate dintre ei au vizitat restaurante, magazine de vinuri sau cluburi (49%), vinăriile (39%) și festivaluri/sărbători naționale (30%). Alte locuri și evenimente menționate de către turiști au fost Orheiul Vechi, Bisericile și mănăstirile, Rezervațiile naturale, muzee, teatre și concerte.
 
Turiștii au exprimat un nivel ridicat de satisfacție față de ospitalitatea și amabilitatea localnicilor (91%), mâncarea tradițională (90%), calitatea mâncării în restaurante (89%), vinurile (86%) și peisajele naturale (85%).
 
În privința opțiunilor de cazare, 42% preferă să stea la hotel, 27% preferă să se cazeze la rude și prieteni, iar 11% preferă să închirieze apartamente.
 
 
loading ...