ANUL VITIVINICOL 2022 - VOLUMUL DE VIN A CRESCUT CU 12%

31 mar 2023
Potrivit informației prezentate de ONVV, recolta din anul 2022 a fost generoasă, iar volumul vinului produs a crescut cu 12% față de anul precedent, ajungând la o cantitate totală de 19 milioane de decalitri, inclusiv materie primă pentru distilate. De asemenea, a crescut cantitatea de struguri procesată cu aproximativ 13%, ajungând la 280 mii tone de struguri, cu o recoltă medie de struguri pentru vin de  circa 5,5 tone/struguri, variind între 4,0-14,5 tone/ha.

Totodată, ONVV a constatat că în 2022 exporturile de vin (vin vrac și vin îmbuteliat) au scăzut cu 14% față de anul anterior, ajungând la 10,4 milioane de decalitri, cel mai mic volum înregistrat în ultimii 10 ani. Valoarea exportului de vin a scăzut cu 9%, ajungând la 2.790 miliarde de lei moldovenești.

Elizaveta Breahnă, director interimar ONVV:

Anul 2022 a continuat să fie un an provocator în toate domeniile, inclusiv pentru sectorul vitivinicol din Republica Moldova. Crizele globale, războiul din Ucraina, condițiile meteo nefavorabile ne-au făcut să găsim soluții ca să ne reinventăm și să căutăm oportunități pentru a promova valoarea mândriei naționale – Vinul Moldovei. Cu toate acestea, pot spune cu mândrie și admirație că în pofida provocărilor și a dificultăților cu care s-au confruntat viticultorii și vinificatorii din țară, calitatea vinurilor este excelentă. Prioritatea Oficiului Național al Viei și Vinului este de a finaliza înregistrarea parcelelor de viță de vie până la începutul campaniei de recoltare 2023. Acum este momentul ca fim împreună, cu susținerea ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și USIAD, să ne unim eforturile să mergem împreună, pentru că doar așa vom depăși provocările prezentului.

Sergiu Gherciu, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: Sectorul vitivinicol nu doar duce faima Republicii Moldova peste hotarele țării, demonstrat cu succes la ProWein, dar asigură și locuri de muncă pentru aproximativ 150 de mii de persoane. Ministerul va continua să ofere susținere acestui domeniu pentru a asigura o dezvoltare dinamică a industriei.

John Riordan, Director Adjunct al misiunii USAID in Republica Moldova:

La zece ani de la lansarea brandului de țară Vinul Moldovei, realizările obținute sunt o puternică dovadă a rezilienței, inovației și viitorului promițător pe care industria vitivinicolă a Moldovei este pregătită să-l atingă. La USAID, suntem impresionați de agilitatea și determinarea industriei de a transforma sectorul. Credem ferm în importanța consolidării parteneriatului public-privat excepțional al ONVV și al Consiliului de Coordonare care înțelege nevoia industriei de a crea un mediu favorabil de afaceri care să contribuie la dezvoltarea în conformitate cu Strategia de Dezvoltare a Sectorului Vitivinicol.

Informațiile au fost prezentate în cadrul ediției a șasea a Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole, organizată pe 31 martie curent de Oficiul Național al Viei și Vinului.

Scopul întrunirii a fost de a discuta provocările și rezultatele „Anului Vitivinicol 2022”. Ediția din acest an a Conferinței este marcată de jubileul de 10 ani al brandului de țară Vinul Moldovei, conferința a prezentat perspective și evaluări de sustenabilitate pentru anul vitivinicol 2022.

Sectorul vitivinicol din țară rămâne a fi primul creator de locuri de muncă în mediul rural, iar numărul agenților economici care activează în acest domeniu și care sunt înscriși în Registrul Vitivinicol a ajuns la 58900. Cifra constituie o creștere cu aproximativ 12% față anul 2021.
 
loading ...