CINE SUNT PRINCIPALII CUMĂRĂTORI AI STRUGURILOR MOLDOVENEȘTI? Export 2023

11 oct 2023
Principalele destinații ale exportului de struguri moldovenești sunt România - cca 5 mii tone (sau 33%), cu prețul per kg de 0,64 dolari SUA și Federația Rusă – 3 mii tone (21%), cu prețul per kg de 0,4 dolari SUA.
 
Exportul pe grupe de piețe arată astfel: piața CSI – cca 7 mii tone (48%), la preț de 0,47 $ SUA/kg, piața UE – cca 7 mii tone (47%), la preț de 0,74 $ SUA/kg și alte țări – 0,8 mii tone (5%), la preț de 0,54 $ SUA/kg.
 
S-a extins considerabil și geografia exporturilor, efectuându-se livrări în 25 de țări ale lumii, inclusiv destinații noi cum ar fi Serbia, Olanda, Hong Kong, Kârgâzstan.
 
Potrivit datelor prezentate de Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în lunile iulie – octombrie 2023 au fost exportate cca 15 mii de tone de struguri în valoare totală de cca 9 milioane dolari SUA.
 
Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, exportul de struguri din roada anului 2023 a crescut comparativ cu cel din roada anului trecut. Doar în lunile iulie – octombrie 2023, producătorii de struguri au reușit să majoreze cantitativ și valoric exportul de struguri cu 17,5% și respectiv cu 21%, față de aceeași perioadă a anului trecut.
 
În prezent, conform deciziei Parlamentului European, producătorii din Republica Moldova au oportunitatea de a exporta struguri pe piața europeană fără taxe și restricții cantitative, însă, este necesar ca aceștia să își coordoneze activitățile astfel încât strugurii destinați exportului să corespundă cerințelor de calitate și siguranță ale țării de destinație.
loading ...