CU CÂT SE VÂND STRUGURII LA PROCESARE? Care sunt prețurile la piață?

14 sep 2023
În acest an, producția de struguri pentru procesare va fi în jur de 230 de mii de tone. Recolta este bună, strugurii calitativi, iar prețurile oscilează între 4,5 și 6,5 lei/kg. Datele au fost prezentate de secretarul de stat al MAIA, Andrian Digolean.
 
Cu cât se vând strugurii la fabricile de vin?
 Roada este destul de bună. La mijlocul lunii iulie, a fost preconizată o recoltă 260 mii de tone de struguri. Urmare a crizei de precipitații din anii 2022-2023, recoltă va fi de 230 de mii de tone. Starea fitosanitară a strugurilor este destul de bună. Vom avea struguri buni și vinuri bun.
 
Anterior, estimativ a fost vociferat prețul de 6,5 lei per kg. Vizitând companiile vitivinicole, am văzut că prețurile de achiziție variază în funcție de soi, de destinație, de calitate, de structura fizico-chimică. Toate aceste componente vor duce la achiziționarea strugurilor la prețuri diferite. În prezent, se operează cu prețuri ce variază între 4,5 - 5,5 lei per kg. Am vizitat procesatori care au stabilite contracte de lungă durată de achiziție a strugurilor și prețurile sunt de 5 - 5,5 lei per kg.
 
MAIA, împreună cu Oficiul Național al Viei și Vinului, accelerează acest proces. Cei care livrează și comercializează struguri la unitățile vitivinicole pot să vină să depună copia buletinului de identitate, titlul de proprietate al plantațiilor sau contractul de arendă și acest lucru le permite cu ușurință să comercializeze strugurii, iar procesatorii transmit aceste acte la Oficiul Viei și Vinului și astfel vom accelera procesul de înregistrare a plantațiilor viticole în Registrul viei și vinului, a conchis Digolean.
 
Cât costă strugurii pentru vin la piață?
Întrucât culesul este în toi, la Piața Avicolă din strada Cărbunari 9 are loc iarmarocul de comercializare a produselor agricole de sezon, struguri și accesorii pentru vinificație. Prețurile diferă în funcție de soi și calitatea strugurilor.
 
Astfel, struguri din soiurile Sauvignon, Feteasca Albă și Chasselas veți găsi cu prețul de 7 lei/kg. Pentru Muscat va trebui să plătiți între 5 și 10 lei/kg, iar pentru Cabernet Sauvignon, la fel 10 lei/kg. Soiul Moldova se vinde cu 5 lei/kg, iar Saperavi se pare că este cel mai scump – 12 lei/kg.
 
Potrivit datelor statistice, în șapte luni ale anului curent, R. Moldova a exportat 71 mln de litri de vin, cu 34% mai mult decât în 2022, în valoare de 106 mln de dolari.
loading ...