CU UN PAS MAI APROAPE DE A-ȘI LANSA PROPRIA AFACERE

29 jul 2022
12 tineri de la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău (CEVVC) au învățat cum să își planifice o afacere, să înregistreze compania, să gestioneze capitalul uman, bugeteze activitățile și să atragă investiții, dar și tehnici de marketing și de comunicare.

Studenții, selectați riguros, sunt acum cu un pas mai aproape de a-și lansa propria afacere. Timp de un an, aceștia au fost instruiți în cadrul primului incubator de educație antreprenorială pentru sectorul agricol, vitivinicol și de industrializare a producției agricole, implementat grație sprijinului oferit de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.

Au fost foarte multe idei bune de afaceri și sper peste ani, să văd cum aceste idei vor prinde contur și vor fi de succes. Elevii au fost instruiți în cadrul unor cursuri teoretice, apoi au avut parte de mentorat din partea agenților economici, la care tinerii au învățat în practică despre afaceri și au fost implicați în activități specifice la întreprinderile agricole, susține Svetlana Cociorvă, directorul adjunct al CEVVC.

Nadejda Rîlea a aplicat în cadrul incubatorului cu speranța că acesta o va ajuta să își îndeplinească visul:

Studiind piața, am înțeles că mulți antreprenori au nevoie de servicii de ambalare, întrucât nu toți au posibilitatea să își cumpere din start toate utilajele. De aceea, mi-a venit ideea de a deschide o astfel de afacere: să ofer antreprenorilor servicii de ambalare. Am multe idei de ambalare creativă, nu doar clasică. Datorită cunoștințelor căpătate în cadrul incubatorului îmi va fi mai ușor să dezvolt planul de afaceri și ulterior să aplic pentru finanțare. Important este să avem dorință și să fim sprijiniți, spune Nadejda, elevă CEVVC. 

O altă tânără care se visează antreprenoare este Liliana Cebanu. Aceasta susține că dorința de a lansa o afacere este acum și mai fermă.

Ideea mea de afacere este înființarea unei pepiniere vitivinicole eco. După aceste cursuri am o altă viziune asupra planului de afaceri, sunt mult mai pregătită și știu deja cum și de unde să pornesc. Ni s-au transmis cunoștințe foarte valoroase. Anul acesta am absolvit CEVVC și sper curând să procur deja terenul ca să-l pot pregăti pentru înființarea pepinierei. Până atunci voi continua să studiez și să acumulez experiență, menționează Liliana.

Notă: Incubatorul de afaceri din cadrul CEVVC a fost lansat cu ajutorul unui grant oferit de USAID în cadrul proiectului Agricultura Performantă din Moldova. Investiția în incubator a avut ca scop să fortifice capacitățile de educație antreprenorială ale CEVVC și dezvoltarea acestuia incubator drept o platformă de instruire în inițierea unei afaceri sau recalificare pentru antreprenorii din sectorul agricol.
 
loading ...