DESFRUNZITUL LA VIȚA-DE-VIE. Când și cum se efectuează corect?

03 aug 2023
Desfrunzitul parţial al viţei-de-vie este o lucrare esenţială, dar uşor personalizată, ţinându-se cont de zonă, soi, posibilă expunere la boli şi dăunători şi poziţia ciorchinilor pe elementele de rod. Eliberăm sau nu de frunze ciorchinii? Cum alegem frunzele pe care le înlăturăm? Cât de tare dezgolim strugurii? Când se face desfrunzitul? Vedeți răspunsurile în material.
 
Există o tehnică bine pusă la punct, pentru că nu trebuie îndepărtate frunzele la întâmplare. Trebuie eliminate numai cele de la baza lăstarilor, care sunt considerate frunze îmbătrânite, cu activitate asimilatoare redusă. Se vor alege doar frunzele din zona unde sunt ciorchinii, în proporţie de doar 25-30%.
 
Desfrunzirea parţială a viţei-de-vie se face diferit, în funcţie de cât de mult soare există în zonă. Dacă este vorba despre o zonă cu soare relativ intens şi cu risc ridicat de apariţie a bolilor specifice, lucrarea este obligatorie. La 1 kg de struguri este necesară o suprafaţă foliară de 0.8- 1.2 metri pătraţi.
 
În zonele cu soare foarte puternic, cu temperaturi care ajung vara la 40 de grade Celsius, cu raze arzătoare, desfrunzitul se efectuează doar pe partea umbrită, pe o suprafaţă mult mai redusă. Se face pe 50% din suprafaţa strugurilor.
 
Beneficiile desfunzitului parţial al viţei de vie
Primul beneficiu se referă la faptul că i se va permite aerului să circule mult mai bine. Umiditatea va fi astfel redusă. Este ştiut faptul că umiditatea este principalul factor care contribuie la apariţia bolilor specifice plantei. Altfel spus, este o metodă sigură de prevenţie împotriva bolilor.
 
Un alt aspect important al desfrunzitului este că razele soarelui vor ajunge direct la ciorchini şi frunze. De asemenea, la soiurile cu pielița închisă la culoare, nuanţele vor deveni mult mai intense.
 
În urma acestei lucrări, substanţele folosite pentru combaterea bolilor vor fi mult mai uşor de aplicat, plus că soluţia de stropit va fi repartizată uniform.
 
Când se face desfrunzitul la vița-de-vie?
Desfrunzitul parţial al viţei de vie se face de obicei la începutul dezvoltării boabelor. Specialiştii avertizează că efectuarea lucrărilor înainte de înflorit ar putea afecta uşor procesul de legare al florilor pentru că planta va fi puţin vitregită de substanţe nutritive, adică de carbohidraţi.
 
Este recomandat ca lucrarea să fie efectuată treptat, adică la 2-3 săptămâni şi să fie îndepărtate una, cel mult două frunze. Dacă situaţia o cere, desfrunzirea se va face mai rar sau mai des, în funcţie de situaţia din teren.
 
Atenţie! Se vor îndepărta cel mult 4-5 frunze/lăstar în intervalul înainte de înflorit, cât şi în perioada când strugurii sunt în pârgă.
 
În zonele mai reci, frunzele se îndepărtează pe o suprafaţă mai largă pentru a permite coacerea mai rapidă. Când sunt efectuate aceste lucrări, trebuie să se ţină seama şi de orientarea rândurilor. Este bine de ştiut că expunerea strugurilor la soare pe timpul dimineţii prezintă avantaj, pe când expunerea de după-amiază este nocivă şi trebuie evitată. Calitatea strugurilor poate fi grav afectată din această cauză, adică a expunerii lor la soare pe parcursul după-amiezii. Acest lucru se va concretiza şi în scăderea intensităţii aromelor.
 
Dezavantajele acestei operaţiuni
Efectuarea desfrunzitului înainte de înflorit, cât şi în perioada înfloritului poate afecta numărul de fructe legate. De asemenea, atacurile unor dăunători, cum ar fi viespea strugurior, ar putea fi mult mai agresivă asupra recoltei.
 
Dacă desfrunzirea se va face în zone cu veri toride, deci cu soare intens, fructele ar putea suferi arsuri şi calitatea lor să scadă. Desfrunzirea agresivă ar putea conduce la ofilirea strugurilor, aşa că moderaţia este cheia.
 
Sursa: GLSA 
loading ...