PERFORMANȚĂ LA SCARĂ MONDIALĂ: vinurile autohtone au obținut 1080 de medalii la concursurile internaționale

20 oct 2021
Un nou record pentru vinificatorii din Republica Moldova. În primele 9 luni ale acestui an, companiile vinicole au câştigat peste 1000 de medalii la concursurile internaţionale, informează AGROMEDIA cu referire la tvrmoldova.md.
 
Este cel mai mare număr de distincţii acumulate până în prezent, iar performanţa confirmă calitatea produselor pe plan internațional.

Vinificatorii basarabeni au reuşit să înscrie vinurile la cele mai prestigioase competiţii din lume, chiar dacă suntem în plină perioadă de pandemie, venind acasă cu rezultate pe măsură.
Drept exemplu este Andrei Bujor, vinificator din Criuleni, care, în cadrul concursului Vinarium de la Bucureşti, a obţinut medalia de aur pentru primul vin îmbuteliat acasă.
 
"De mult lucram la ideea unei mici producţii de vinificaţie împreună cu soţia.  În pandemie am avut mai mult timp liber şi am luat o decizie, şi am mers înainte. Vinul care a luat medalia de aur este un vin nobil ”Pinot Grigio”, roada anului 2020. Am muncit mult la vinul dat şi am obţinut rezultatul muncii noastre”, spune vinificatorul.

Familia Bujor produce doar vinuri de calitate, în cantităţi limitate, din struguri Pinot Grigio, Viorica şi Chardonay.

Vin îmbuteliat acasă – premiat cu aur

Medaliat din primul an este și Segiu Rizov, din Taraclia. Vinificatorul a luat medalia de aur pentru cel mai bun vin alb. Chiar dacă este primul an în care a scos vin îmbuteliat pe piaţă, deja a fost medaliat la concursul Vinarium de la Bucureşti.
 
"Noi nu credeam că sauvignonul nostru va fi numărul unu, dar am făcut pe tehnologie ce trebuie. Am avut parte de susţinerea unui enolog. Cu experiența și calificarea sa ne-a ajutat şi a făcut tot ce trebuie să obţinem aurul. E prima medalie. Din primul an, prima medalie", afirmă dl Rizov.
 
Asociaţia micilor producători de vinuri include peste 50 de membri și toţi au primit suport în cadrul proiectelor USAID, un ajutor important pentru vinăriile de tip boutique din Republica Moldova.

Vinificatorii au beneficiat de sprijin în procurarea echipamentelor pentru îmbuteliere, cât şi crearea brandurilor personalizate în cadrul Proiectului Agricultură Performantă al USAID Moldova.

Vicedirectorul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova, Diana Lazăr, relatează că:

„Îi ajutăm pe aceşti producători de struguri sau de vinuri ţărăneşti să tranziţioneze spre vinuri de calitate. Ne asigurăm că aceşti mici producători şi aceste noi produse sunt plasate pe piaţă cu un branding modern".

1080 de medalii în mai puțin de un an

Vinurile din Republica Moldova au câştigat 1080 de medalii la concursurile internaţionale, doar în primele 9 luni ale acestui an.

„Recent am primit rezultatele la concursul de vinuri din Canada, unde, din nou, peste 40 de medalii au fost luate de producătorii noştri, dintre care şi un mic producător de vin a obţinut o medalie de aur. Aceasta este o probă a progresului de calitate în domeniul vitivinivol", menționează Diana Lazăr.
 
În acest context, reprezentanta Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova  susține că vinul produs în R. Moldova merită toată aprecierea, iar consumatorii locali ar trebui să cunoască şi ei mai bine produsele naţionale, contribuind astfel la consumul responsabil al vinului de calitate.

Menționăm că, anul trecut, vinurile din Republica Moldovea au obţinut 956 de medalii la 32 de concursuri internaţionale de profil - 417 de aur, 277 de argint şi 169 de bronz.

Sursa: tvrmoldova.md
Top știri

Hibridul Buckfast - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

DELICII GASTRONOMICE, DEGUSTĂRI DE VIN, MASTERCLASSURI ȘI MULTE SURPRIZE. Toate acestea – duminică, la „DeVin&DeGust”

25 mai 2022

CE VINURI DEOSEBITE VEI PUTEA SAVURA LA „DEVIN&DEGUST”? Cunoaște specificul vinurilor din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Codru”

23 mai 2022

SAVUREAZĂ VINURILE CU IGP LA FESTIVALUL „DEVIN&DEGUST”

18 mai 2022

VINURILE MOLDOVENEȘTI, LA RO WINE – INTERNAȚIONAL WINE FESTIVAL OF ROMÂNIA

17 mai 2022

VINIFICATORII MOLDOVENI, PREZENȚI LA CEA MAI MARE EXPOZIȚIE DE VINURI DIN EUROPA

16 mai 2022
Știri recomandate

CURĂȚAREA REGULATĂ A PIELII BOVINELOR CREȘTE PRODUCȚIA DE LAPTE CU 14%

06 mai 2022

IMPORTANT PENTRU FERMIERI ȘI CRESCĂTORII CASNICI DE ANIMALE!

05 mai 2022

CUM A AJUNS ALB DE ONIȚCANI DINTR-UN SOI UITAT, CARTEA DE VIZITĂ A VINĂRIEI „NOVAC WINERY”? Dialog cu vinificatorul Andrei Novak

04 mai 2022

ALTEREGO: vinul ce a cucerit aurul în primul an de activitate

12 oct 2021

VINUL ȘI LEVĂNȚICA: două pasiuni pe care Nicu Ulinici vrea să le transforme în tradiție

09 oct 2021

PERFORMANȚĂ LA SCARĂ MONDIALĂ: vinurile autohtone au obținut 1080 de medalii la concursurile internaționale

PERFORMANȚĂ LA SCARĂ MONDIALĂ: vinurile autohtone au obținut 1080 de medalii la concursurile internaționale

PERFORMANȚĂ LA SCARĂ MONDIALĂ: vinurile autohtone au obținut 1080 de medalii la concursurile internaționale

loading ...