STRUGURII MOLDOVA: Prețul din magazin, de trei ori mai mare decât cel angro

30 jan 2024
Scad prețurile la struguri, nu și pentru consumatorul final. La sfârșitul lunii ianuarie, în magazinele de tip boutique din Chișinău, prețul pentru strugurii „Moldova” de cea mai bună calitate (boabe mari, dese, ramuri verzi) este de 45-55 lei/kg. Este un preț de aproape trei ori mai mare decât prețul maxim angro pentru acest produs, raportează experții EastFruit.
 
Vânzătorii din magazine susțin că oferta de struguri Moldova este foarte mică în prezent, dar cererea consumatorilor este constantă și destul de mare. Adevărat, chiar și cei mai buni struguri de pe rafturile magazinelor îmbătrânesc foarte repede, într-o zi sau două, și apoi sunt vânduți cu o reducere semnificativă.

Reprezentanții organizațiilor viticole observă că în prezent, în depozitele fermierilor și comercianților rămân doar cantități mici de struguri (de la câteva zeci la câteva sute de tone). Stocuri mai au doar producătorii care nu au vândut strugurii „Moldova” la sfârșitul anului trecut și începutul acestui an la prețul mare pentru această perioadă a sezonului - 20-25 lei/kg, sperând la un preț fără precedent de 28-30 lei/kg.
 
Cu toate acestea, contrar așteptărilor, până la sfârșitul lunii ianuarie prețul chiar și a strugurilor de înaltă calitate, pentru export, a scăzut cu 5-10%, la 17-20 lei/kg. Drept urmare, volumul livrărilor externe, în principal către România, a scăzut. Potrivit exportatorilor, în prezent, se efectuează puține exporturi, mai des cu mini-camioane cu o greutate de câteva tone.
 
În situația actuală, fermierii care mai au cantități comerciale de struguri vor trebui probabil să fie de acord cu o reducere treptată a prețurilor.
loading ...