Vinul Moldovei din zonele cu Indicație Geografică Protejată (IGP) asociat cu deliciile gastronomice specifice regiunilor vor fi în centrul atenție la o nouă ediție a Festivalului „DeVin&DeGust”.
Vă reamintim că în primul week-end al verii, în data de 3 și 4 iunie, pe strada pietonală „Eugen Doga” din centrul capitalei vom descoperi împreună potențialul vitivinicol, gastronomic, turistic și cultural specific zonelor cu IGP.
Festivalul „DeVin&DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociațiile Viti-Vinicole IGP „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Valul lui Traian”, alături de partenerul strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.
Elizaveta Breahnă, director interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului: Vinul ce provine dintr-o zonă cu Indicație Geografică Protejată (IGP) are caracteristici diferite, iar „DeVin&DeGust” este acel eveniment care vine să familiarizeze și să explice vizitatorilor valoarea, semnificația și unicitatea unui produs vitivinicol cu IGP. Denumirile de origine protejată și indicațiile geografice protejate sunt un însemn al calității și reprezintă legătura vinurilor cu regiunea geografică din care provin, terroir-ul local, tradiția, obiceiurile și cultura locului. Împreună, acestea dau valoare, gust și cresc calitatea produsului final. Vă îndemnăm să celebrați Vinul Moldovei, participând la Festivalul „DeVin&DeGust”, să cunoașteți producătorii autohtoni și poveștile lor, le apreciați produsele și să luați parte la activitățile din cele două zile ale evenimentului, pentru a vă îmbogăți cunoștințele despre cel mai reprezentativ ambasador al țării noastre.
La ediția din acest an al festivalului vor participa peste 25 de vinării, care produc vinuri cu IGP din cele 3 regiuni delimitate ale Moldovei: „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Valul lui Traian”.
Oaspeții vor avea ocazia să cunoască istoriile specifice zonelor, dar și poveștile oamenilor care produc vinuri cu IGP din cele trei regiuni. Tradiționala Școala Vinului va avea un program plin de activități, inclusiv masterclassuri și degustări ghidate ținute de somelieri și degustători certificați. La fel, oaspeții vor învăța regulile de degustarea și de evaluarea corectă a unui vin, dar și asocierea cu bucate specifice gastronomiei locale.
Pe 3 și 4 iunie, vă îndemnăm să celebrați Vinul Moldovei, alături de cultura gastronomică la „DeVin Degust”. Accesul la eveniment este gratuit, iar biletele pentru degustările oferite la standurile vinificatorilor, dar și la masterclass-urile de la Școala Vinului, vor putea fi achiziționate pe loc.
AGROMEDIA este partener media al evenimentului.