PREMII PENTRU VINIFICATORI ȘI DEGUSTĂRI SPECIALIZATE PENTRU VIZITATORI

05 jun 2023
Ediția din weekendul 3-4 iunie a festivalului „DeVin&DeGust” a fost un succes. La eveniment au participat peste 28 de vinării, care produc vinuri cu IGP din cele 3 regiuni delimitate ale Moldovei: „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Valul lui Traian”. Vizitatorii au avut posibilitatea să cunoască istoriile specifice zonelor, dar și poveștile oamenilor care produc vinuri cu IGP din cele trei regiuni.



Am venit la sărbătoare cu vinurile noastre excepționale. Anul acesta, avem o colecție nouă: Mariaj Blanc 2022 și un Roze. De asemenea, avem vinuri licoroase de desert, vinuri dulci: Pastoral de Javgur și Auriu de Javgur. De asemenea, vizitatorii au ocazia să guste vinurile din colecția noastră personală, pe care nu le vor găsi nicăieri în altă parte. Festivalul „DeVin&DeGust”  este un eveniment de mare importanță pentru noi, vinificatorii. Astfel, lumea ne cunoaște și descoperă vinurile bune, a declarat pentru AGROMEDIA, Radu Nazaria, manager, Vinăria Javgur.



Suntem prezenți la „DeVin&DeGust” cu seriile noi ale vinurilor cu IGP. Participăm pentru prima data în acest an. Suntem printre companiile care promovează consumul și fabricarea vinurilor IGP. Astfel,  este garantată calitatea vinurilor și respectarea tehnologiilor. Vinăria Ungheni lansează o serie nouă de vinuri: Bridge. Este compusă din 7 soiuri de vinuri, toate monosoi. Ulterior, tot din roada anului 2022, planificăm să lansăm și alte serii cu vinuri maturate în butoi de stejar,  a declarat pentru AGROMEDIA, Șoronga Vasile, manager vânzări, Vinăria Ungheni.



Munca asiduă, dăruirea, perseverența și eforturile continue pe care le depun vinificatorii din țară pentru a dezvolta sectorul vitivinicol și pentru a-l promova peste hotarele țării au fost susținute cu distincții și medalii! În cadrul festivalului „DeVin&DeGust”, vinificatorii și producătorii din țară au fost apreciați cu diplome pentru munca depusă în dezvoltarea acestei industrii, iar consumatori și toți cei interesați de domeniul vitivinicol au cunoscut savoarea produsului mândriei naționale, descoperind vinurile cu însemne de calitate din regiunile cu Indicație Geografică Protejată.

Elizevata Breahnă, director interimar ONVV: Pentru al doilea an consecutiv, ne dăm întâlnire pe strada Pietonală „Eugen Doga” din capitală pentru a cunoaște Vinul Moldovei, vinificatorii, dar și vinurile cu Indicație Geografică Protejată – un garant al calității înalte. „DeVin&DeGust” este o manifestare unică dedicată vinurilor, gastronomiei și culturii vibrante specifice fiecărei zone a țării, în special celor 3 regiuni delimitate care poartă cu mândrie însemnul de Indicație Geografică Protejată: „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Valul lui Traian”. Acestea sunt nu doar un simbol al originii și calității vinurilor noastre, ci și o dovadă  clară că muncim cu toții pentru a ne reconfirma locul alături de regiunile vinicole consacrate. Mai mult, acest sigiliu ne încununează munca și dedicarea industriei și totodată, sunt un tribut adus pământului nostru roditor, mâinilor harnice care lucrează via și sufletelor care pun dragoste și măiestrie în fiecare sticlă de vin.


Premii pentru vinificatori

Vinăriei „Cricova” i-a fost oferită diplomă de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” pentru cea mai bună vinărie din regiunea IGP „Codru”. Pentru zona cu Indicație Geografică Protejată „Valul lui Traian”, cea mai bună vinărie a fost desemnată „Fautor”. Iar Vinăria „Purcari” a fost apreciată ca cea mai bună vinărie din regiunea cu IGP „Ștefan Vodă”.

În cadrul evenimentului au fost oferite și diplome de recunoștință pentru performanță în dezvoltarea și extinderea piețelor de desfacere a vinurilor cu Indicație Geografică Protejată „Codru” – vinăriei „DOINA VIN SRL”. Pentru performanțe remarcabile a vinurilor cu Indicație Geografică Protejată „Ștefan Vodă”, diplomă de recunoștință i-a fost oferită vinăriei „Sălcuța”, iar „Gitana Winery” a fost apreciată cu diplomă de recunoștință pentru performanță și extinderea pieței de desfacere a vinurilor cu IGP „Valul lui Traian”.



De asemenea, pentru a susține dezvoltarea domeniului vitivinicol, vinăriei „Domeniu la Prut SRL” i-a fost înmânată diploma de încurajare pentru producerea primelor vinuri cu Indicație Geografică Protejată „Codru”. De aceeași mențiune s-a învrednicit și vinăria „Suvorov Winery SRL”, pentru producerea vinurilor din IGP „Ștefan Vodă”, iar vinăria „Domeniile Cuza” a fost susținută cu diplomă de recunoștință pentru producerea primelor vinuri cu IGP „Valul lui Traian”.

Un accent deosebit a fost pus și pe aportul la dezvoltarea Indicațiilor Geografice Protejate a produselor vitivinicole în Republica Moldova. La această categorie, diplome de recunoștință au fost oferite vinificatorilor și amicilor Vinului Moldovei Leonora Obadă și Viorel Golovatiuc.



Festivalul „DeVin&DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociațiile Producătorilor de Vinuri cu IGP „CODRU”, „ȘTEFAN VODĂ” și „VALUL LUI TRAIAN”, alături de partenerul strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

AGROMEDIA este partener media al evenimentului.
loading ...