A început sezonul de stabulaţie! E util să cunoaştem cum putem folosi şi alte sortimente furajere în alimentaţia diferitelor categorii de animale în sezonul rece. Este vorba de rădăcinoase, tuberculifere şi bostănoase: sfecla furajeră, sfecla de zahăr, morcovul furajer, guliile furajere, cartoful, topinamburul sau dovlecii furajeri, anunță AGROMEDIA cu referire la revista-ferma.ro.
Modul de preparare al suculentelor de stabulaţie
Înaintea administrării, aceste sortimente furajere sunt supuse unor operaţii pregătitoare, după cum urmează:
- curăţirea de impurităţile aderente (pământ), prin spălare;
- administrarea ca atare sau tocarea, cu cel mult două ore înaintea administrării, deoarece se oxidează repede;
- cartofii lăsaţi mai mult timp la soare sau încolţiţi conţin un glicozid toxic - solanina, necesitând îndepărtarea colţilor înainte de administrare.
Pentru controlul calităţii, se vor avea în vedere următoarele:
- aspectul: să nu fie îngheţate şi nici impurificate cu nisip sau pământ aderent (mai mult de 5%);
- determinarea conţinutului în nitraţi şi nitriţi, în cazul administrării unor doze mari de îngrăşăminte cu azot.
Recomandări de utilizare
Prin cantităţile de morcov furajer administrate se urmăreşte acoperirea cerinţelor în caroten. Sfecla furajeră, guliile furajere, cartofii şi topinamburul se administrează în următoarele cantităţi:
vaci în lactaţie - 15-25 kg;
vaci în gestaţie - 10-15 kg;
taurine adulte supuse recondiţionării - 30-40 kg;
tineret taurin supus îngrăşării semiintensive sau extensive - 10-25 kg; tineret taurin femel de reproducţie (peste 12 luni) - 10-15 kg;
tineret taurin femel 6-12 luni - 5-6 kg;
tineret taurin 3-6 luni - 1-2 kg;
oi în lactaţie - 2-3 kg; oi în gestaţie şi berbeci - 1-2 kg;
tineret ovin - 0,5-1 kg;
scroafe în lactaţie - 5-6 kg;
scroafe în gestaţie şi vieri - 2-3 kg;
porci la îngrăşat - 2-6 kg; palmipede (păsările cu picioare palmate) - 100-150 g.
În amestecurile furajere (AF) sau amestecurile furajere unice (AFU), suculentele de stabulaţie pot participa în proporţie de 30-40%. La utilizare este necesară suplimentarea calciului prin 1,5-2 g cretă furajeră/kg furaj.
În regim gospodăresc, aceste sortimente furajere pot fi utilizate la diferite categorii de animale. Cel mai des sunt introduse în alimentaţia suinelor. O scroafă în lactaţie poate să consume între 4-6 kg de cartofi. Pe lângă cartofi, corelat cu greutatea corporală şi cu numărul de purcei, aceasta trebuie să primească şi un amestec de concentrate.
Deoarece cartofii sunt săraci în proteină, în amestec trebuie introduse concentrate cu un aport proteic ridicat. Morcovii furajeri poti fi folosiţi cu succes în alimentaţia animalelor, în special datorită aportului ridicat în caroten, de care au nevoie mai ales animalele de reproducţie. În tabelul 3 redau o raţie pentru un taur în perioada de activitate.
În această perioadă a anului oile ar trebui să fie în prima perioadă de gestaţie, respectiv primele trei luni, perioadă în care cerinţele oilor mame nu sunt foarte crescute. De asemenea, ar trebui să intre în adăpost, prin urmare furajarea se va face cu furaje de stabulaţie. În funcţie de zonă, acestea pot fi furajate cu fân, la care se poate adăuga un suculent, respectiv sfecla furajeră, care poate fi folosită şi în perioada de gestaţie avansată, dar cantitatea se reduce la 1-1,5 kg. Întrucât stimulează lactogeneza, sfecla se poate folosi în alimentaţia oilor în perioada de lactaţie în cantitate de 2-2,5 kg.
Prin urmare, cei care nu reuşesc să prepare siloz ca furaj suculent, pot folosi aceste sortimente furajere, unele dintre ele găsindu-se în mod frecvent în fermele de animale, dar şi în gospodăriile populaţiei. Se recomandă cultivarea acestor sortimente furajere, întrucât pot fi folosite la toate speciile şi categoriile de animale.
Sursa:
revista-ferma.ro